REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Marin Moraru


  • Actor
  • Născut(ă): 31.01.1937 la Bucureşti
  • Decedat(ă): 21.08.2016 la București

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1961, clasa Dina Cocea). "Unii actori aduc personajele la ei. Alţii se duc ei spre personaj, intră, cum se spune, în pielea lui. Marin Moraru face din el şi din personaj, pe baza unui calcul ciudat de unu plus unu fac unu, una şi aceeaşi persoană.

Sub trăsăturile impasibile (desfid pe oricine l-a văzut vreodată în film râzând cu hohote, căci dacă el ar râde noi ce-am mai face?), în privirile fixe, scăpărate parcă din greşeală de sub sprâncenele ridicate mult, a uimire, a revoltă, a teamă, în arcul buzelor strânse bine, să nu umfle râsul, să nu se strice masca, sub toată această compoziţie cu variaţiuni care este figura lui, încap toate personajele pământului, Marin Moraru nu este un actor cu specific. El nu este potrivit pentru rol de ţăran şi nepotrivit pentru rol de intelectual. Pentru el categoriile sociale nu s-au inventat încă, pentru el s-au inventat doar oamenii. De tot felul. Aşa încât, cu această faţă - a lui şi a lor -, cu aceeaşi chelie - a lui şi a lor -, cu aceeaşi minte sclipitoare - a lui şi pe care o împrumută şi lor - trece de fiecare dată, cu fiecare rol, la treabă şi mai construieşte pe acel principiu inimitabil şi imbatabil de unu-şi-cu-unu-fac-unu încă un om." (Eva Sîrbu, Almanah Cinema, 1976)
"Lângă Toma Caragiu. Unul din puţinii care i-au făcut faţă şi a discutat cu monstrul de la egal la egal. Unica privire care vine din marea comedie a cinematografului sfânt. Din Harry Langdon. Cu Toamna bobocilor nu se face, desigur, primăvară." (Radu Cosaşu, Magazin estival Cinema, 1977).

Trivia

  • În 2013, publică volumul de memorii "Suntem ce sunt amintirile noastre" (ed. ALLFA)