REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Maria Tănase


  • Actriță
  • Născut(ă): 25.09.1913 la București
  • Decedat(ă): 22.06.1963 la București
Studiază la Şcoala de fete „Ion Heliade Rădulescu” din Bucureşti, doar cursul inferior, fiind obligată să muncească alături de părinții Ion Coandă Tănase şi Ana Munteanu. Locuiesc în zona Cărămidarii Vechi, unde este și azi o casă cu o placă memorială. Urmează Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, din 1935, profesor Ion Manolescu, împreună cu care juca pe scena Teatrului Municipal (Bulandra). Admisă, prin concurs, la Teatrul „Cărăbuş” (1934), condus de Constantin Tănase, şi distribuită într-un grup vocal în spectacolul de revistă Cărăbuş-Expres, pe al cărui afiş figurează cu pseudonimul Mary Atanasiu. Aici o descoperă folcloristul Harry Brauner , care o ajută să înregistreze cântece la reprezentanţele bucureştene ale studiourilor „Tomis” şi „Columbia” din Viena. În 1938, debutează la radio. În 1938, participă la jubileul de 30 de ani de la înfiinţarea Universităţii de la Vălenii de Munte, prilej cu care Nicolae Iorga o supranumeşte „Pasărea Măiastră”. În 1939 este aleasă de un juriu, (compozitorul Mihail Jora şi Constantin Brăiloiu), să participe la Expoziţia Internaţională de la New York, unde cântă în faţa fostului preşedinte, Herbert Hoover, şi a celui în exerciţiu, Franklin Delano Roosevelt, şi a altor personalităţi, ca Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi, George Enescu. Actriță la Teatrul de revistă Alhambra. Este interzisă de către regimul legionar (oct. 1940 – ian. 1941). Participă la turneul de propagandă din Turcia. În timpul războiului participă, alături de George Enescu, George Vraca, Constantin Tănase, la spectacole organizate pentru răniţi sau la unităţile militare. În ianuarie 1944, debutează în opereta ”Mascota” de Edmond Audran, alături de tenorul Ion Dacian. Joacă roluri principale în piese montate la Teatrul Municipal (Bulandra): ”Cadavrul viu” de Lev Tolstoi, ”Nana” de Émile Zola sau ”Opera de trei parale” a lui Bertolt Brecht, în regia lui Liviu Ciulei. 

Trivia

  • Face parte din grupul de agenţi al lui Eugen Cristescu ( șeful Serviciului Special de Informații al României în perioada 12 noiembrie 1940 - 1 martie 1945.), alături de Zaharia Stancu şi Mihai Beniuc.
  • Laureată a Premiului de Stat (1955), Artistă Emerită (1957). 
  • Corpul neînsufleţit a fost depus la Teatrul de Revistă. A fost condusă pe ultimul său drum, spre Cimitirul Bellu, de zeci de mii de oameni.