REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Leopoldina Bălănuţă


  • Actriţă
  • Născut(ă): 10.12.1934 la Păuleşti (Vrancea)
  • Decedat(ă): 14.10.1998 la Bucureşti

Absolventă a Institutului de Artă teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1957, clasa Marietta Sadova), Una dintre marile actriţe de teatru ale anilor '60-'90. Joacă pe scenele bucureştene la Teatrul Bulandra şi la Teatrul Mic. În film rolurile cele mai importante i le oferă regizorul Mircea Veroiu: Fefeleaga, Mara, bătrâna Handrobur.

"Tripticul lui Veroiu o situează pe Leopoldina Bălănuţă în rândul  marilor actriţe creatoare de personaje. Personajul ei îşi trage rădăcinile dintr-o lume în care femeia este sortită supunerii şi umilinţei, unui destin implacabil menit să o ducă la o abdicare lentă până în ziua în care  viaţa îi devastează sufletul şi o face să urle de durere. La căldura unor gingăşii, a unei duioşii şi dăruiri necondiţionate creşte pe tăcute, pe nesimţite, floarea demnităţii ei ca fiinţă, forţa şi înverşunarea pe care numai durerea şi suferinţa le pot da." (Cornel Cristian, Magazin estival Cinema 1984).
"De Leopoldina Bălănuţă chiar şi vorbele se apropie cu sfială. Cele mari o pot răni prin zgomot, cele firave se ţin departe cu sentimentul inutilităţii. Să scrii despre chipul ei pe care fiecare vibraţie interioară lasă, anume parcă, un semn apăsat, o marcă de nobleţe pe care machieuza nu va îndrăzni să le acopere cu fard, despre chipul ei pe care durerile alunecă într-una. Nu, e păcat, nu asta e Leopoldina Bălănuţă. Ea nu e vedetă de cinema. Nu e nici măcar anti-vedetă. Şi aş zice că, din nefericire, nu e nici cea ce am putea numi mai sobru o actriţă de film, pentru că şi filmul are sarcina să se apropie de ea. Şi nu e greu de înţeles de ce: căci nu se pot scrie în toate zilele roluri pentru această actriţă de zile foarte mari." (Sanda Faur, Almanah Cinema 1975)

Trivia

  • A fost căsătorită cu actorii Ionescu Gion şi Mitică Popescu
  • Prietenii şi colegii îi spuneau Poldi
  • Distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967)
Leopoldina Bălănuţă despre...
...sine: "Nu ştiu dacă sunt actriţă de film sau de teatru. Eu mă consider actriţă pur şi simplu. Şi aspir, încă, spre starea de artistă."
...aşteptare şi speranţă: "Ceea ce contează pentru mine este puterea de a aştepta. De la lucrurile mici, la lucrurile mari. De la autobuzul 31, până la un rol minunat: Pentru mine aşteptarea este sinonimă cu speranţa. Chiar şi ceea ce fac, meseria mea, ce este altceva decât un fel de a oferi oamenilor puterea să spere? Nu e vorba despre o aşteptare pasivă, ci de o pregătire pentru ceea ce urmează să se întâmple. Chiar şi acel ultim lucru care i se mai poate întâmpla omului are nevoie de pregătire. Pentru mine aşteptarea este un sentiment puternic şi pozitiv, o atitudine în faţa vieţii. Aşteptarea este pregătire." (1979)
... artă: ”totdeauna arta mi-a apărut ca o ștafetă a Dumnezeirii.”