REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Jean Constantin


  • Actor
  • Născut(ă): 21.08.1928 la Techirghiol (Constanţa)
  • Decedat(ă): 26.05.2010 la Constanţa
„Mama mea era grecoaică, venită cu părinții de la Salonic, prin aproximativ 1880, și se numea Caliopi Stavreg Zaharia...Tatăl meu era român, Dumitru Jean, conductor arhitect... Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de rrom și am convins etnia și nu numai, că sunt de al lor” .
A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice. A debutat ca artist la „Casa de Cultură” din localitate. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio” unde a rămas angajat până la pensionare. În 1965 debutează în film cu rolul Gică Hau Hau din Procesul alb. "Erupţia lui Gică Hau Hau a însemnat ceva în filmul nostru. Un necunoscut, luat parcă de pe stradă şi nu din teatru, un talent naturel şi fără solemnitate, făcea rupere la public şi continuă să facă pe roluri mici, din câteva vorbe cu care oamenii pleacă acasă. Una din puţinele descoperiri neorealiste şi netrucate ale comediei noastre cinematografice." (Radu Cosaşu, Magazin estival 1977)

Trivia

  • La 7 februarie 2004, Președintele României îi conferă „Ordinul Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „ca semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului.”