REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Gabriel Oseciuc


  • Actor
  • Născut(ă): 08.11.1950 la Constanţa (Constanţa)
În copilărie și adolescență face figurație în producțiile care se filmau în Brăila. După liceu, în 1971, se angajează la Teatrul Fantasio din Constanța, unde debutează în comedia muzicală pentru copii și tineret ”Muschetarii Măgăriei sale” de Ion Lucian, în care joacă, în regia și coregrafia lui Cornel Patrichi, rolul Câinelui prost. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (1973-1976). Încă din timpul facultăţii, Constantin Vaeni îi oferă rolul principal din Zidul. Joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti până la începutul anilor '80, când pleacă în Germania şi apoi în Canada.

Trivia

  • Crescut de o bunică din Brăila, participă la un casting pentru ”copil blond, cu ochii albaștri, care să arunce cu cuțitul” și primește rolul în filmul Codin, co-producție româno-franceză, regizată de Henri Colpi.
  • Căsătorit cu actrița Cornelia Pavlovici (1978-1984), care apare pe generice Cornelia Oseciuc.
Opinia criticului
„(...) chipul de adolescent firav al lui Gabriel Oseciuc din Zidul n-ar fi ajuns probabil până la noi cu toate sensurile descifrate fără «ochiul» atent al lui losif Demian. În acest caz mai cu seamă, caracterul colectiv al actului de risc și curaj, numit debut, se simte cu forță de exemplu. Căci aici un regizor debutant și-a sprijinit filmul pe un interpret debutant, un tânăr care nu avea altă zestre decât talentul lui încă nedemonstrat și acel chip pe care Vaeni a știut să-l vadă în perspectiva personajului.” (Eva Sîrbu, Cinema nr. 3, martie 1975)