REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film




Dan Piţa


  • Regizor, scenarist
  • Născut(ă): 11.10.1938 la Dorohoi (Botoșani)
Născut în 1938 în Dorohoi, a făcut școala sanitară, după care s-a înscris la Institutul de Teatru și Film absolvind secția regie film unde a fost coleg cu Mircea Veroiu. După absolvire – în 1969, lucrarea sa de diplomă fiind Viaţa în roz – numele celor doi prieteni au fost mereu asociate unul cu altul. Au debutat împreună cu două filme care au rămas repere ale filmografiei generației anilor '70: Nunta de piatră și Duhul aurului.
În perioada '70–'80, ambii au lucrat intens (până când Veroiu a emigrat în Franța), de parcă se aflau în competiție: când Piţa avea premiera unui nou film, Veroiu lansa și el imediat unul (și vice-versa). Au semnat alternativ trilogia western despre tansilvănenii emigrați în America. După 1989, când Veroiu s-a întors din Franța, și-a produs filmele la compania de producție a lui Pița - „Solaris”. Pe lângă această prietenie/parteneriat, cariera lui Dan Piţa rămâne un model de profesionalism în ceea ce privește lucrul cu actorii (îi place să descopere fețe noi, cele mai potrivite pentru un anumit rol), ca și în ceea ce privește imaginea și montajul. A abordat diverse genuri cinematografice, de la filme de actualitate la filme de epocă, cu costume, și de la filme de acțiune la povești metaforice și alegorice. După '90, a continuat să fie prezent pe marele ecrane, dar s-a pierdut cumva în discursuri cinematografice greoaie, care nu au fost întotdeauna inspirate.

Trivia

  • Filmul Nunta de piatră  este pe locul 6 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film. 
  • A fost căsătorit cu actrița Carmen Galin.
  • A avut o relație de lungă durată cu actrița Irina Movilă.
  • A făcut studii sanitare înaintea celor de regie.
  • A fost bun prieten cu regizorul Alexandru Tatos, pe care l-a convins să dea examenul de admitere la Academia de Teatru și Film.
  • Înainte de 1989, a lucrat în principal cu Casa de filme Patru, producătorul său delegat fiind de obicei Villy Auerbach.
  • În 1991, și-a înființat propria companie de producție, „Solaris”, împreună cu Villy Auerbach și cu Andrei Blaier.
  • I-a plăcut întotdeauna să lucreze cu aceeași echipă, formată, în general, din următorii: compozitorul Adrian Enescu, editorul Cristina Ionescu și inginerul de sunet Sotir Caragaţă.
  • Unul dintre actorii săi favoriți este Ştefan IordacheBietul IoanidePruncul, petrolul şi ardeleniiConcursNoiembrie, ultimul balEu sunt AdamOmul zilei.
 Dan Pița despre...
...actori: „Am spus de mai multe ori că îmi place să lucrez cu actori indiferent din ce generaţie fac parte. Iubesc şi respect actorii. Încerc să-i distribui pe cei maturi în roluri pe "contre-emploi", să le scot eticheta pusă de alţii, iar pe cei tineri să îi descopăr, să-i mobilizez şi să-i arunc în arenă. A debuta actori tineri este un gest normal, firesc. Oricum, un film cu tineri şi despre tineri presupune să-ţi asumi responsabilitatea de a-i debuta pe cei care merită şi - spun cu bucurie - ai de unde alege! Avem o şcoală bună de actori şi ar fi normal ca anual să debuteze cu succes 10–12 actori. Problema e cum evoluează la al doilea sau al treilea film. Şi, mai ales, cum să schimbi "mijloacele" de expresie, deja înţepenite, ale unui actor consacrat. Nu îmi plac actorii care se joacă mereu pe ei înşişi, deşi îi înţeleg că nu au altă soluţie. Dacă nu sunt incitaţi să compună mereu alt personaj, devin ei propriul personaj. Unii pot, alţii nu.”