REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Cristi Puiu


  • Regizor, scenarist, actor
  • Născut(ă): 03.04.1967 la Bucureşti
Născut în Bucureşti, cartierul Titan, a cărui faună umană va intenţiona ulterior să o aducă  pe ecran într-o serie de filme intitulată „Povestiri de la marginea Bucureştiului". În copilărie, îşi petrece multă vreme jucându-se cu fratele său în curtea spitalului Colentina unde tatăl lor era administrator. De aici şi intenţia iniţială de a se face doctor, concretizată printr-un laborator cu eprubete şi alte ustensile, improvizat pe balconul casei. În 1992 este admis la École Supérieure d'Arts Visuels - secția Pictură. După un an, trece la secția Film a aceleiași școli, pe care o absolvă în 1996, cu film de licență 25.12. București, Gara de Nord

Trivia

  • Filmul lui Moartea domnului Lăzărescu este pe locul 3 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film. 
  • În 2004, împreună cu Alex Munteanu și Anca Puiu, înființează casa de producție Mandragora.
  • După o scurtă căsătorie  în Elveţia cu o femeie mai în vârstă decât el, se însoară cu Anca, o prietenă din copilărie şi vecină de cartier. Împreună au trei fiice: Smaranda, Ileana, Zoe.
  • Ileana Puiu tinde să calce pe urmele părinţilor şi de mică se „înrolează” în lumea cinematografică. Talentată la desen, ca şi tatăl ei, Ileana este autoarea afişului la scurtmetrajul Morgen, produs de Mandragora şi regizat de Marian Crişan, iar în 2010 debutează ca actriţă în filmul Aurora, în rolul fiicei lui Viorel.
Cristi Puiu despre...
...actori: "Cu unii actori sunt prieten, cu alţii nu sunt prieten. Contează mult relaţia personală pe care o ai cu un actor, şi în plus şi în minus. Din prietenie poate să meargă la minima rezistenţă, cum din prietenie poate să dea maximum. Totul este în funcţie de respectul său faţă de sine şi faţă de meseria lui. Există actori, şi nu puţini, care din capul locului vin cu idei despre cum trebuie să arate personajul lor şi îmi fac tot felul de propuneri. La mine pe platou nu permit aşa ceva. Primul lucru pe care îl cer este să ştie textul. Îl ascult rostindu-l şi abia apoi poate să-mi facă propuneri."
...montaj: "Jean-Luc Godard are sută la sută dreptate: „fiecare tăietură e o minciună“. De asta mi-aş dori ca filmele mele să se desfăşoare în timp real. Dar cum nu se poate, încerc ca bucăţile dintre tăieturi să nu poată fi puse la îndoială sub aspectul adevărului."