REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstăzi începe Pelicam 2018


     Astăzi începe cea de-a șaptea ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Peste 40 de documentare de mediu sunt pregătite la start, precum și dezbateri, expoziții, workshop-uri, concert și multe alte evenimente. Festivalul are loc și în acest an în spațiile cunoscute: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piața Mircea cel Bătrân, PeliCamp.
     Joi, 21 iunie, este prima zi a festivalului dedicată în primul rând publicului tulcean care este invitat la două proiecții în aer liber. În Piața Mircea cel Bătrân, are loc proiecția România neîmblânzită (regia Tom Barton-Humphreys, România, 2018), documentar produs de Auchan Retail România, partener al festivalului. În campingul PeliCamp de pe malul lacului Ciuperca poate fi văzut filmul Weit: O călătorie în jurul lumii (regia Gwendolin Weisser, Patrick Allgaier, Germania, 2017).
     Vineri, 22 iunie, programul Pelicam cuprinde mai multe filme din afara competiției, din competiția Fresh Perspectives, dar și din competiția oficială. Două dintre filmele din competiția Fresh      Perspectives pot fi văzute la Centrul Cultural Jean Bart – Nu fără noi! (regia Sigrid Klausmann, Germania, 2016) și Viața oceanelor (regia Julia Barnes, Canada, 2017).
     La ora 19.30 începe ceremonia de deschidere a festivalului, urmată de proiecția filmului Geneza 2.0 (regia Maxim Arbugaev, Christian Frei, Elveția/China/Rusia/Coreea de Sud/SUA, 2018), premiat la Sundance 2018. În aer liber, la PeliCamp, putem vedea alt film din competiția principală: Era consecințelor (regia Jared P. Scott, SUA/Germania/Spania/Iordania, 2016).
     Sâmbătă, 23 iunie, programul începe cu proiecția unui film din competiția principală, Tribunal pentru Congo (regia Milo Rau, Elveția/Germania, 2017). La Muzeul de Artă putem vedea un film din secțiunea Black Sea Docs – Lufărul (regia Mert Gökalp, Turcia/Portugalia/UK/Grecia/Croația, 2017), urmat de un lungmetraj din competiția Fresh Perspectives – Cât de scumpă e natura (regia Daan Veldhuizen, Olanda 2017), în prezența regizorului care va răspunde la întrebările publicului. Un alt regizor care va fi la Pelicam și va răspunde întrebărilor publicului este Taylan Mintaș, care își prezintă documentarul Frații tăcerii (Turcia, 2017).
     Unul dintre invitații speciali din acest an este doamna ambasador Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Romania. Comisia Europeană a ales Tulcea și festivalul Pelicam pentru a lansa oficial campania EUandME în România, campanie care își propune să aducă tinerii mai aproape de valorile europene.
     La Muzeul de Artă va avea loc și prima dezbatere din cadrul Pelicam Talks din acest an pe tema „Prețul naturii” în urma proiecției Cine deține natura (regia Alice Agneskirchner, Germania/Canada, 2018). Cea de-a doua dezbatere a zilei are ca temă „Clima și viitorul” și va avea loc după proiecția filmului Cizmulițele galbene (regia John Webster, Finlanda/Germania/Rusia/Norvegia/Letonia, 2017).
     Casa Avramide este locul unde vor avea mai multe evenimente speciale pe parcursul zilei: proiecție work-in-progress a filmului Acasă despre copiii din Delta Văcărești, lansarea cărții Alegeri alimentare neinspirate a scriitorului italian Marco Pizzuti, workshop pentru adolescenți In a Relationship și multe altele.
     Lista regizorilor invitați la Pelicam anul acesta continuă cu Tuna Kaptan care își prezintă filmul Carapace (Germania, 2017) în cadrul competiției de scurtmetraje, dar și cu Oleksandr Techynskyi care va răspunde întrebărilor publicului după proiecția filmului său, Delta (Ucraina, 2017) din competiția Black Sea Docs.
     Ziua se încheie cu proiecția Virgo (regia Lise Hendrix, Vlad Săcăleanu, România, 2018), iar în Piața Mircea cel Bătrân este programat concertul Moonlight Breakfast, care vor lansa o nouă melodie din cadrul campaniei Sunetele Pădurii, pusă la cale împreună cu Greenpeace România.
     Duminică, 24 iunie, este ultima zi a festivalului, dar și una foarte bogată în filme, dezbateri și evenimente. Ziua începe la Centrul Cultural Jean Bart cu proiecția filmului Kolyma – Drumul oaselor (regia Stanislaw Mucha, Germania, 2017), din Black Sea Docs. Tot aici publicul e invitat la un alt film din competiția oficială – Fără titlu (regia Monika Willi, Michael Glawogger, Austria, 2017. ) Cea de-a treia dezbatere din cadrul Pelicam Talks pe tema „Valoarea deșeurilor” va vea loc după proiecția filmului Fereastra din spate (regia Salvo Manzone, Italia/Franța, 2017), în prezența regizorului.
     La ora 18.00 începe ceremonia de închidere și de decernare a premiilor a festivalului la Centrul Cultural Jean Bart, urmată de proiecția filmului Ultimul culegător de mere (regia Ben Knight, Nepal, 2017). Filmele care vor fi premiate vor fi apoi proiectate în Piața Mircea cel Bătrân și in PeliCamp.
     Pe tot parcursul festivalului, puteți admira cele două expoziții foto: Ecosisteme, o expoziție organizată în parteneriat cu WWF România, și Gorjul minier, o expoziție a fotografului Mihai Stoica.
     Detalii: www.pelicam.ro
(21.06.2018)

Cuvinte cheie: festival de filme restaurate in israel, pelicam 2018, pelicam festival de film despre mediu si oameni

Opinii: