REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarul “Matirik – continent” şi expo “Copiii Soarelui” la ICR, în 5 noiembrie


Mărturisile ultimului supravieţuitor basarabean al lagărelor din Siberia şi expoziţia de fotografie „Copiii Soarelui“ fac parte din proiectul “Bilet de lup”.

Miercuri, 5 noiembrie 2014, începând cu ora 18.00, la Institutul Cultural Român va avea loc un dublu eveniment: proiecţia documentarului Matirik – continent, regia Manuela Morar, şi vernisajul expoziţiei de fotografie „Copiii Soarelui“, semnată de tineri cineaşti: Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar, al cărei curator este Nona Şerbănescu. 
     La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD, condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, majoritatea deţinutilor nu s-au mai putut întoarce acasă. „Biletul de lup“ - viza din paşaportul fiecăruia - le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe. Docu-reportajul prezentat în premieră şi fotografiile expuse fac parte din proiectul mai amplu „Bilet de lup”, ce a presupus prospecţii şi filmări în perioada 2010-2014 în Siberia şi Republica Moldova. Parcursul artistic a fost realizat cu sprijinul partenerilor: Asociaţia Stindard, Ministerul Afacerilor Externe, Televiziunea Română, Casa de Producţie Mandragora şi Institutul Cultural Român. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Umbra Studio şi Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane. 
Matirik - continent (20min), parte a filmului documentar Bilet de lup (1h10min), îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supravieţuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, în timpul vacanţei petrecute acasă, „pe continent”, alături de rude. Bătrânul numără 64 de ani petrecuţi în Kolyma şi 5 tentative de evadare. Niciuna reuşită. Trăieşte singur, în garsoniera sa din Magadan, oraşul-port construit de deţinuţi pe malul Mării Okhotsk, şi în fiecare vară călătoreşte 12.000 de kilometri până în regiunea Odesa, pentru a-şi vizita locurile natale. Pe lângă importanţa mărturisirii unui destin unic, covârşitor, filmul devine cronica unei întregi generaţii, victimă a represiunii sovietice. Kolyma contemporană ne apare ca o lume puţin explorată şi îngeţată, la capătul Pământului, o lume în care toţi aceşti ruşi, ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni, basarabeni au fost nevoiţi să-şi creeze o nouă (a)casă într-un tărâm agresiv, stăpânit de frig, de gol, de nimic. Amintirile supravieţuitorilor-martori îi relevă pe foştii deţinuţi din Basarabia sub o nouă identitate, marcă a originii lor natale: „copiii soarelui”. Echipa de realizatori ai documentarului: Manuela Morar – regizor, Veaceslav Cebotari – director de imagine, Liliana Ghidirim – producător executiv.
Expoziţia „Copiii Soarelui” include o selecţie de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova (2010-2014). Lucrările, semnate de Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar, documentează în „portrete de familie” destinele foştilor deţinuţi politici care trăiesc în regiunea Kolyma - o „zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei. Demersul reprezintă atât o incursiune prin istoria locuitorilor Kolymei, cât şi pretextul pentru a descoperi „geografia” unei societăţi arestate pe locul fostelor lagăre sovietice din Siberia. Expoziţia poate fi vizitată la ICR până la 7 noiembrie 2014. 
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Detalii: www.icr.ro / facebook 


Cuvinte cheie: bilet de lup, documentare romanesti, expo copiii soarelui, icr bucuresti, mitirik continent

Opinii: