REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLes Films de Cannes à Bucarest: Retrospectivă şi Masterclass Bertrand Tavernier


Les Films de Cannes à Bucarest (24 - 30 octombrie) are Retrospectivă Bertrand Tavernier, important regizor, scenarist şi producător francez.

     Regizorul se întoarce în România la aproape 20 de ani după ce a filmat aici una dintre primele producţii străine cu buget mare de după 1989, Căpitanul Conan, în care joacă mai mulţi actori români, printre care şi Principele Radu Duda. 
Laureat al Premiului de regie la Cannes, câştigător al Ursului de Aur, al premiului BAFTA şi al mai multor trofee César, cineastul este invitat să susţină un masterclass pentru studenţi şi cinefili, pe 30 octombrie. 
În cei 40 de ani de carieră, Bertrand Tavernier a regizat peste 30 de lungmetraje, a fost selecţionat de cinci ori la Festivalul de la Cannes şi nominalizat de 20 de ori la Premiile César. 
Cinefil împătimit, Tavernier a început să scrie despre filme încă din adolescenţă, aducând în atenţia publicului francez cinema-ul american, publicând articole în „Positif” sau „Cahiers du cinéma”, lucrând ca ofiţer de presă pentru diverse filme. I-a întâlnit pe unii dintre marii regizori ai vremii. După un astfel de interviu, a devenit asistentul lui Jean-Pierre Melville, la vârsta de 20 de ani. Debutul în lungmetraj, L’horloger de Saint-Paul (1973), i-a adus Marele Premiu al Juriului la Berlin şi a marcat începutul unei lungi colaborări cu actorul Philippe Noiret, care a jucat în opt dintre filmele sale, printre care şi multi-premiatul Le Juge et l'assassin
A lucrat cu actori ca Isabelle Huppert, Romy Schneider, Jane Birkin, Sophie Marceau, Jean Rochefort, Nathalie Baye sau Tommy Lee Jones. 
A câştigat Premiul de regie la Cannes, în 1984, cu Un dimanche à la campagne, şi a obţinut Trofeul BAFTA pentru Cel mai bun film străin cu La Vie et rien dautre (1990). 'Round Midnight (1986), despre saxofonistul Lester Young şi pianistul Bud Powell, a câştigat Oscarul pentru muzica lui Herbie Hancock. 
Bertrand Tavernier este preşedintele Institutului Lumière din Lyon, deţine casa de producţie Little Bear Production şi este autorul unor cărţi de referinţă despre cinema-ul american. Regizorul e recunoscut pentru eclectismul temelor şi genurilor pe care le abordează. A alternat filmele cu subiecte contemporane şi cele de epocă, trecând prin drame de război, poveşti de dragoste, subiecte politice. Câteva dintre ele vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul retrospectivei. 
Printre acestea, L’Appât (1995), Capitaine Conan (1996), Dans la brume electrique (2009), La Princesse de Montpensier (2010), Quai d’Orsay (2013). 
Pentru Căpitanul Conan/ Capitaine Conan (1996), Tavernier a făcut prospecţii în România, în 1994, şi a filmat în anul următor, cu o echipă parţial românească. Câţiva vor lua parte la prima proiecţie de gală a peliculei în România. Este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldaţi ieşiţi din închisorile militare, condus de un căpitan care îşi duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la Bucureşti. În film apare şi Principele Radu Duda, în rolul unui inspector. Filmul i-a adus lui Tavernier un César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare. 
L’Appât (1995) a câştigat Ursul de Aur la Berlin şi i-a adus actriţei Marie Gillain o nominalizare la César, pentru rolul unei tinere trimise în baruri de noapte ca „momeală” de către doi prieteni, decişi să facă rost de bani în felul acesta. 
Ecranizarea unui roman de James Lee Burke, In the Electric Mist/ Dans la brume electrique (2009), îl are pe Tommy Lee Jones în rolul unui poliţist din Louisiana aflat pe urmele unui criminal. 
La Princesse de Montpensier, prezentat în competiiţie la Cannes 2010, este o poveste de dragoste plasată la finalul perioadei Renaşterii şi inspirată parţial din biografia marchizei Marie de Mézières. 
Cel mai recent film al său, Quai d’Orsay (2013), este o comedie despre lumea politicii, în care personaj principal este un ministru al Afacerilor Externe, inspirat de Dominique de Villepin. Actorul Niels Arestrup a câştigat un César pentru Cel mai bun actor în rol secundar. 

Distribuitorul filmului La Princesse de Montpensier este Independenţa Film, iar al peliculei In the Electric Mist este Odeon Film. 
Proiecţiile Les Films de Cannes à Bucarest (24 - 30 octombrie) au loc la Cinema Studio, Patria şi Cinema Elvira Popescu. 
A cincea ediţie Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films.
Detalii: www.filmedefestival.ro / facebook

 

Cuvinte cheie: bertrand tavernier, les films de cannes a bucarest, masterclass bertrand tavernier, quai dorsay

Opinii: