REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare româneşti în premieră la Astra Film Sibiu


Cele mai recente documentare româneşti sunt prezentate în premieră la Astra Film Festival.

În premieră absolută, vineri, 10 octombrie, de la ora 20 la Sala Thalia, este proiectat filmul Paşaport de Germania/ Trading Germans (regia: Răzvan Georgescu), o producţie HiFilm, Februar Film şi HBO. Cum a vândut Ceauşescu, ca la piaţă, un sfert de milion din populaţia României? Documentarul este povestea celui mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania şi se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer. Filmul deconspiră afacerile lui Ceauşescu cu oficialii germani, de pe urma cărora se estimează că România ar fi încasat până la trei miliarde de mărci. Filmul este proiectat în prezenţa regizorului Răzvan Georgescu. Paşaport de Germania va fi difuzat de HBO din 27 noiembrie.

Ce complicaţii nebănuite a stârnit un tablou de Andreescu, oferit cadou de statul român liderului iugoslav Tito? Pădurea (regia: Sinişa Dragin) reface traseul acestui cadou diplomatic care a dus la dispariţia unui stat. Filmul va fi proiectat vineri, 10 octombrie, de la ora 22 la Sala Thalia, în prezenţa regizorului. 

Aliyah DaDa (regia: Oana Giurgiu), proiectat în premieră mondială la AFF 2014, poate fi revăzut sâmbătă, ora 12 la Librăria Habitus. Documentarul prezintă soarta comunităţii de evrei din România, pe o perioadă de 100 de ani.
Sâmbătă, 11 octombrie, are loc Gala de decernare a Premiilor Astra Film Festival 2014, de la ora 19, la Sala Thalia. Filmele premiate vor putea fi revăzute duminică, cu începere de la ora 17.
Detalii: www.astrafilm.ro
 

 

Cuvinte cheie: aliyah dada oana giurgiu, astra film festival 2014, documentar romanesc, hbo, padurea sinisa dragin, pasaport de germania

Opinii: