REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival la Sibiu, din 6 octombrie


Astra Film Festival (6-12 octombrie) de la Sibiu începe cu Dear Pyongyang, proiectat luni, 6 octombrie, în prezenţa regizoarei Yang Yonghi.

     Documentarul este rezultatul unei experienţe din Japonia şi Coreea şi redă efectele unui experiment dramatic al comunismului dus la extrem, petrecut în Orientul Îndepărtat, dar familiar şi pentru noi. 
          Filmele din cele patru secţiuni competiţionale vor fi evaluate de un juriu care adună nume consacrate de cineaşti: regizorul Cristi Puiu, Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra, Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev, Sorin Botoşeneanu, decan al Facultăţii de Film din UNATC, Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine din USA, Nicolas Feodoroff, selecţioner de filme pentru FID Marseille, Mona Nicoară, regizor şi producător, Diana Tabakov, curator al platformei DAFilms, Eugenia Vodă, critic de film, şi Yang Yonghi, regizor japonez de origine coreeană. 
     Unul dintre programele speciale ale festivalului este Focus Loznitsa, care propune proiecţia documentarelor Maidan, Trainstop, Landscape şi Blocada. Vizionarea filmelor va fi urmată de o discuţie panel despre ce înseamnă să fii autor de cinema, un dialog între Sergei Loznitsa şi Cristi Puiu, moderat de Neil Young, critic de film din UK. În 2010, 2012 şi 2014, filmele lui Loznitsa au fost prezentate în premieră absolută la Festivalul de Film de la Cannes. 
     Programul Astra Film Festival include discuţii panel cu Adrian Cioroianu, istoric, pe tema Cum a intrat şi cum a ieşit România din primul Război Mondial?, cu Vintilă Mihăilescu, antropolog - Comune, comunităţi, utopii şi practice, sau cu Michael Engel, architect, pe tema Urbanism contemporan în România, China, Venezuela
Liviu Tipuriţă, regizor de film care a colaborat cu BBC, CNN, şi David MacDougall, un cunoscător al antropologiei vizuale mondiale, susţin masterclass-uri la AFF. Ele sunt deschise atât profesioniştilor, cât şi studenţilor, elevilor sau publicului interesat. 
Toate aceste programe se desfăşoară în Centrul istoric al Sibiului. Prin cele 5 locaţii care găzduiesc ediţia din 2014, Astra Film Festival împânzeşte întreaga zonă istorică a Sibiului. Sute de cineaşti sau profesionişti din domeniu, jurnalişti şi iubitori ai filmului documentar vin la Sibiu pentru a vedea filme şi pentru a intra în dialog direct cu realizatorii sau personajele filmelor. 
     Astra Film Festival 2014, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe – Media. Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania. 
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu. 
Detalii: www.astrafilm.ro / facebook

Cuvinte cheie: astra film festival 2014, cristi puiu, documentare, dumitru budrala, sorin botoseneanu

Opinii: