REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmPremiile Festivalului Anonimul 2014


     Duminică seara, la Arena Verde Stop din București, după concertul trupei Urma, a avut loc Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL,

în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune filme, conform voturilor exprimate de public pe parcursul celor şase zile de vizionări. Premiile au fost anunţate de Miruna Berescu, directorul festivalului, şi actorul Emanuel Pârvu.
     Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie merge în Germania, la Wedding Cake, regia Viola Baier. Premiul a fost acordat de Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român. 
     Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, oferit de HBO, a revenit filmului Excursie, în regia lui Adrian Sitaru, şi a fost decernat în prezenţa actorilor Adrian Titieni şi Eric Aradits. 
     Premiul special „Ovidiu Bose Paştina”, acordat de Fundaţia Anonimul, a revenit scurtmetrajului de ficţiune Omul, în regia lui Brigitte Drodtloff, şi a fost înmânat regizoarei de Irina-Margareta Nistor. 
     Premiul special, care în ultimii doi ani a fost acordat regizorilor Andrei Dobrescu şi Daniel Sandu, pentru perseverenţa şi curajul de a-şi urma visul, a fost câştigat anul acesta de către The Maw Naing, regizorul filmului The Monk, care a realizat primul lungmetraj independent din ultimii 50 de ani în Burma. 
     Trofeul ANONIMUL 2014 pentru Cel mai bun lungmetraj a fost  câştigat de Remote Control (Mongolia–Germania), şi i-a fost înmânat regizorul Byamba Sakhya. 
După gală, a fost proiectat, în avanpremieră, filmul A Most Wanted Man/ Vânătoarea de spioni, în regia lui Anton Corbjin, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal. Filmul este distribuit în România de Forum Film. 
Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a fost organizată de Fundaţia Anonimul cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România,  Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române (coproducător). Partenerii evenimentului au fost FCB Bucharest, TNT România, Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23", Forum Film, Transilvania Film, Independenţa Film. Proiecţiile au avut loc în Bucureşti, la Arena Verde Stop şi Cinema Studio. 
Detalii: www.festival-anonimul.ro / facebook

Cuvinte cheie: adrian sitaru, festivalul anonimul, festivalul international de film independent anonimul, premiile anonimul 2014

Opinii: