REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmVampirii sunt în competiţie cu fantomele la Festivalul „Lună Plină” de la Biertan


     Şase lungmetraje vor concura pentru trofeul Festivalului „Lună Plină” 2014 (23-27 iulie).

Filme din Marea Britanie, SUA, Argentina şi Noua Zeelandă, alese de directorul artistic Andrei Creţulescu, vor fi prezentate în premieră şi exclusivitate la competiţia din România. Juriul este format din Artur Brzozowski (programmer Fantasy FilmFest - Germania), Tom Lukaszewicz (co-director Black Bear Filmfest -  Polonia) şi Mihai Chirilov (director artistic TIFF). 
Festivalul de Film Horror&Fantasy „Lună Plină” este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Victoria Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Biertan, în parteneriat cu TV 1000. 
     La Biertan vor fi proiectate în competiţia de lungmetraje: 
Coherence / Noaptea cometei (SUA, 2013) - opt prieteni se întâlnesc pentru o cină „buñueliană” în seara în care o cometă se apropie îngrijorător de Los Angeles. Premiul pentru scenariu la Festivalul de Film de la Sitges. 
In Fear / De frică (Marea Britanie, 2013) - doi puşti sunt hăituiţi pe o şosea din Irlanda rurală. Jeremy Lovering, veteran într-ale televiziunii britanice (Sherlock, MI-5) debutează pe marele ecran cu un chiller ce implică o maşină, două (hai, trei) personaje şi un drum fără ieşire. Premiera mondială a avut loc la Festivalul Sundance 2013. 
It Follows / Pe urmele tale (SUA, 2014) - metaforă deloc subtilă, dar teribil de pertinentă, apropo de bolile cu transmitere sexuală. Filmul lui David Robert Mitchell i-a fascinat/ înspăimântat pe criticii şi spectatorii de la Cannes, unde a rulat în premieră mondială la Secţiunea Semaine de la critique. 
Sonno profondo / Somn adânc (Argentina, 2013) - un ucigş cu mănuşi de piele, o prostituată asasinată, un accident macabru, culori ultra-saturate, muzică à la Moriconne, mult sânge şi dialoguri puţine. Premieră mondială la Festivalul Sitges 2013.  
Summer of Blood / Vară însângerată (SUA, 2014) - un individ slinos, indolent şi mai degrabă plictisitor e muşcat de un vampir şi se transformă într-un soi de sex-machine. Şarja ultra low- budget a turco-yankeului Onur Tukel se comportă de parcă Woody Allen s-ar fi apucat de un remake la True Blood. Filmul s-a lansat la Tribeca, în aprilie. 
What We Do in the Shadows / Tribulaţiile unor vampiri moderni (Noua Zeelandă, 2014) - Vladislav (Jemaine Clement), Viago (Taika Waititi) şi Deacon (Jonathan Brugh) sunt vampiri, împart un apartament din Wellington şi acceptă să fie filmaţi pentru un documentar de televiziune. Mockumentarul absurd/delirant co-regizat de Waititi şi Clement (Flight of the Conchords) a avut premiera mondială la Sundance 2014. Taika Waititi (nominalizat la Oscar în 2005 cu scurtmetrajul Two Cars, One Night şi autor al comediei-cult Eagle vs. Shark) şi Jemaine Clement sunt invitaţi speciali la „Lună Plină” 2014 şi vor fi la Biertan pe toată durata festivalului. 
     Pe lângă secţiunea competitivă de lungmetraj, festivalul propune din nou un calup de scurte horror şi fantastice, difuzate în premieră în România. Selecţionerul competiţiei de scurtmetraje, Cristi Mărculescu, a ales 15 filme care concurează pentru trofeul decis prin votul publicului: 
Cualquier (r. Andrew Gipson Richardson, SUA, 2013) 
Dive (r. Kaveh Nabatian, Canada, 2013) 
Dystopia St. (r. David Cave, SUA, 2013) 
Evil Twin (r. Christian Pfeil, Germania, 2013) 
Figures (r. Miklos Keleti, Belgia, 2014) 
Foxed! (r. James Stewart, Canada, 2013) 
Horizonte (r. Aitor Uribarri, Spania, 2012) 
M Is for Malnutrition (r. Peter Czikrai, Slovacia, 2013) 
Mack Blaster (r. René Schweitzer & Sebastian Utech, Germania, 2014) 
Mona (Alexis Barbosa, Franța, 2013) 
Moritz and the Woodwose (Bryn Chainey, Germania, 2013) 
Someone for Dinner (r. Desi Andras Gyorgy & Moray Gabor, Ungaria, 2013) 
Subterraneo (r. Miguel A. Carmona, Spania, 2013) 
Svetovar Brewery (Vojta Zak, Cehia, 2012) 
The Landing (r. Josh Tanner, Australia, 2013)

 
Detalii: www.lunaplinafestival.ro
 
 


Cuvinte cheie: andrei cretulescu, festival luna plina biertan, filme horror, mihai chirilov

Opinii: