REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAlexandru Bădeliţă, pescuitorul de imagini


     Personaj colorat şi surprinzător, Alexandru Bădeliţă s-a născut la 13 martie 1989, într-un sat din judeţul Suceava, şi este student în anul al doilea la master de Arta Montajului, UNATC. Mărturiseşte despre sine că e caracterizat de “caleidoscopul de imagini şi sunete”. Nu e de mirare că, după un început de studenţie la Politehnică, a înţeles că locul său este, de fapt, în universul cinematografic. Încurajat de profesoara Cristina Ionescu, încă din anul I de licenţă (Multimedia: Sunet-Montaj) a început să-şi realizeze propriile filme, simţindu-se foarte bine de unul singur: gândind conceptul sau scenariul, regizând, montând. După ce a încercat documentarul ca gen (Mamma Roma a fost premiat la festivalurile CineMAiubit, Timishort,  Astra Film Sibiu, Hyperion Student Film Festival, Early Bird Sofia, Romanian National Film Festival), a trecut la filme experimentale.
     Pentru Pescuitorul de Imagini, Bădeliţă a fost premiat, în 2013, la BIEFF şi la Premiile Uniunii Cineaştilor. Filmul Autism este o încercare de ficţiune, cu o abordare uşor experimentală. Ideea i-a venit în perioada în care lucra la un call-center, scriind scenariul chiar în timp ce aştepta să preia apelurile. 
     A fost selectat la Berlinale Talents în februarie 2014 şi acum îşi propune să încerce şi alte forme de cinema, cum ar fi cel narativ. Este un tânăr cineast care-şi caută propriile forme de exprimare şi se bucură de confirmările primite până acum.


Imagine: Iulia Voicu
(13.03.2014)

Cuvinte cheie: alexandru badelita, alexandru petru badelita, mamma roma film, pescuitorul de imagini film experimental, vlog 13

Opinii: