REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZiua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului La ICR


     În urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
     Pentru marcarea acesteia, „Bucharest Jewish Film Festival” în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Comisia Națională a României pentru UNESCO şi Federația Comunităților Evreiești din România a organizat duminică, 27 ianuarie, ora 18:00, la sediul ICR din Aleea Alexandru 38, proiecţia documentarului Cine ne va scrie istoria/Who Will Write Our History. Filmul documentar, regizat și produs de Roberta Grossman, a fost prezentat, în premieră națională, simultan la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. şi la Muzeul Toleranţei din Los Angeles. De asemenea, în aceeași zi și în același timp, peste 400 de cinematografe, sinagogi, biserici, universități, muzee și centre comunitare din întreaga lume au proiectat documentarul.
     În noiembrie 1940, la doar câteva zile după ce naziștii au închis 450.000 de evrei în Ghetoul din  Varșovia, a fost creată o grupare secretă alcătuită din jurnaliști, profesori și lideri ai comunității, care a decis să lupte împotriva acestora. Condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, cunoscută sub numele de cod Oyneg Shabes, gruparea clandestină a hotărât să înfrunte și să învingă minciunile propagandei naziste, nu prin forța armelor, ci cu stiloul și hârtia. Povestea lor este acum adusă pentru prima oară pe ecran în documentarul Cine ne va scrie istoria, film scris, produs și regizat de Roberta Grossman și produs de Nancy Spielberg. Imagini rare din arhive se împletesc cu interviuri și dramatizări, făcându-ne martori la viața unor curajoși luptători din rezistență care și-au înfruntat inamicul cu arma supremă, adevărul. Aceşti eroi au riscat totul pentru ca arhiva lor să supraviețuiască războiului, chiar dacă ei nu au reușit. În anul 1999, arhivele Oyneg Shabes au intrat în patrimoniul UNESCO.
     În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului, la sediul Institutului Cultural Român, au fost invitați: vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, vicepreşedintele Academiei Române, prof. dr. Răzvan Teodorescu, preşedintele Federației Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, consilierul Federației Europene a Cluburilor pentru UNESCO, Rodica Precupeţu şi preşedintele Bucharest Jewish Film Festival, Dan Schlanger.
     Detalii: www.icr.ro
(28.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucharest jewish film festival, comisia nationala a romaniei pentru unesco, federatia comunitatilor evreiesti din romania, institutul cultural roman, roberta grossman, who will write our history film, ziua internationala de comemorare a victimelor holocaustului

Opinii: