REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZilele Filmului Românesc la Madrid, ediţia a V-a


     Institutul Cultural Român de la Madrid și Cinemateca Spaniolă (Filmoteca Española) organizează a V-a ediţie a festivalului Zilele Filmului Românesc, în perioada 9 decembrie 2014 - 29 ianuarie 2015.

Emblematicul cinematograf Cine Doré din Madrid găzduieşte proiecția a nouă filme de lungmetraj, patru fiind prezentate în premieră în Spania. Evenimentul se bucură de participarea regizoarei Iulia Rugină și a actorului Dorian Boguță, care vor prezenta în premieră în Spania producția independentă Love Buildingpe 9 decembrie, cu ocazia inaugurării. 
„Zilele Filmului Românesc“ („Muestra de cine rumano“) este cel mai așteptat eveniment cinematografic românesc din agenda de profil madrilenă, aflându-se anul acesta la ediția a cincea. Primele patru ediții ale evenimentului s-au bucurat de succes atât în rândul publicului, cu aproximativ 2000 de spectatori la cea de-a patra ediție, cât și al presei de specialitate. Festivalul continuă să fie remarcat și recenzat în cele mai importante medii din presa locală precum “Caiman Cuadernos de Cine”, cea mai prestigioasă revistă de critică de film din Spania, sau cotidianul “El País”. 
Ediția din acest an propune o selecție de producții recente ale cinematografiei românești dar și sesiuni speciale organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluția Română din 1989. Programul include filmele Quod Erat Demonstrandum de Andrei Gruzsniczki, Al doilea joc de Corneliu Porumboiu, Roxanne de Valentin Hotea și premiera spaniolă a lungmetrajelor La limita de jos a cerului de Igor Cobileanski, Closer to the Moon de Nae Caranfil și Domnișoara Christina de Alexandru Maftei. Pe 17 decembrie, publicul din Spania este așteptat la proiecția filmului După-amiaza unui torționar de Lucian Pintilie, iar duminică, 21 decembrie, iar documentari Videogramele unei revoluții de Harun Farocki și Andrei Ujică va marca împlinirea a 25 de ani de la Revoluția din 1989. 
(ICR Madrid)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dorian boguta, icr madrid, iulia rugina, love building, zllele filmului romanesc la madrid

Opinii: