REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZilele Filmului Românesc în Suedia, 15-18 aprilie


     Şapte dintre cele mai apreciate filme româneşti recente, printre care documentarul colectiv (2019), nominalizat la două premii Oscar, Malmkrog (2020), premiat la Berlinale, şi La Gomera (2019), inclus în competiţia Festivalului de la Cannes, vor putea fi văzute de publicul suedez, în perioada 15-18 aprilie 2021, în cadrul primei ediţii online a Zilelor Filmului Românesc în Suedia.
     Ediția din acest an a festivalului de film, organizată de Institutul Cultural Român din Stockholm, este aniversară: ICR Stockholm, înființat în anul 2006, sărbătorește 15 ani de existență. Zilele Filmului Românesc din Suedia vor fi deschise, pe 15 aprilie, cu filmul La Gomera (2019), cel mai nou film al cunoscutului regizor Corneliu Porumboiu.
     Tulburătorul documentar colectiv (2019), de Alexander Nanau, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneția, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este nominalizat la două premii Oscar, la categoriile „Cel mai bun documentar” şi „Cel mai bun film internaţional”, va rula, într-o singură proiecție, pe 17 aprilie.
     Un alt titlu de neratat este Malmkrog (2020), cel mai recent film al „părintelui” Noului Val din cinematografia română, Cristi Puiu, premiat anul trecut pentru regie în secţiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin. Filmul, care are și doi coproducători suedezi, va rula în ultima zi a festivalului, pe 18 aprilie. ICR Stockholm va difuza, pe canalele online, și o dezbatere între regizorul Cristi Puiu și producătorul suedez Jörgen Andersson, de la casa de producție Doppelganger, care va fi moderată de criticul de film Hynek Pallas.
     Un alt documentar din program este Acasă (2020), de Radu Ciorniciuc. Documentarul a câştigat Premiul de imagine la Festivalul de la Sundance şi Premiul special al juriului la Festivalul de la Salonic.
     Al treilea documentar este Lemn (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger. Lemn a avut premiera mondială la prestigiosul Festival Internațional de Film Documentar Copenhaga (CPH:DOX).
     Publicul va putea, de asemenea, să vadă şi Arest (2019), de Andrei Cohn, selectat la Karlovy Vary şi selectat cel mai bun lungmetraj românesc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
     Din program face parte şi al doilea film al regizoarei sârbo-române Ivana Mladenović, Ivana cea Groaznică (2019), recompensat cu Premiul special al juriului secţiunii „Cineasti del Presente” a Festivalului de Film de la Locarno. Pelicula a rulat, anul trecut, și în Festivalul Internațional de Film de la Göteborg. Filmele vor fi disponibile gratuit, în limita a 200 de accesări fiecare, cu rezervare prealabilă, pe platforma www.eventbook.ro, exclusiv de pe teritoriul Suediei.  Rezervările pe platforma digitală se vor putea face începând din 14 aprilie 2021. Toate filmele, selectate în cadrul festivalului de criticul de film Ionuț Mareș, vor fi prezentate cu subtitrare în limba engleză. Proiecţiile sunt însoţite de interviuri în limba engleză cu realizatorii filmelor, care vor putea fi urmărite pe perioada festivalului pe canalele online ale ICR Stockholm (pagina de Facebook, canal you tube, cont Instagram).

 
(8.04.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: colectiv documentar alexander nanau, icr stockholm, la gomera film, malmkrog film, zilele filmului romanesc in suedia 2021

Opinii: