REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmZeno Bogdănescu, 1955-2020


     A plecat dintre noi (în 5 februarie) un alt membru marcant al comunităţii cineaştilor, Zeno Bogdănescu (n.1955). Unul dintre principalii reprezentanţi ai “generaţiei 80” a animaţiei noastre, el a absolvit Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucuresti şi Cursul post-universitar Regie film de animaţie la UNATC.
     Zeno Bogdănescu a debutat, alături de apreciaţii săi colegi de generaţie Radu Igazsag, Olimpiu Bandalac şi Nagy Lajos, cu filmul Caligrafie (1983), ale cărui premii internaţionale şi naţionale au confirmat înnoirile surprinzătoare de la studioul “Animafilm”, iniţiate prin debutul lui Zoltan Szilágyi cu Nodul gordian (1979).
     Filmografia lui Zeno Bogdănescu a întărit prestigiul acestui grup de tineri creatori cu pelicule realizate în tehnici diverse, de la obişnuita animation cel (Încurcă lume) la grafica animată pe hartie (Casa), de la pixilaţie (Trepte), şi cartoane decupate ( Memorabila incursiune) la animaţia de nisip (Phoenix).
     Tema preferată a cineastului pare incursiunea în universal artei, fie că este vorba despre arhitectură (Casa), ceramica (Baladă), teatrul (Trepte) sau muzica (în seria intitulată chiar Universul muzicii, la care a lucrat alături de Radu Igazsag).
     Începând cu 1994, el se consacră în exclusivitate arhitecturii, în calitate de creator şi cadru didactic.A fost rector al Universităţii de acrhitectură “Ion Mincu”. În luna ianuarie a acestui an a primit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
     Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 februarie, ora11.30, la biserica din curtea spitalului Bagdasar Arseni. Dumnezeu să-l odihnească!
 
 
(06.02.2010)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: institutul de arhitectura ion mincu, studioul animafilm, zeno bogdanescu

Opinii: