REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmWe are basca


     În 2004, patru editori – Cătălin Cristuțiu, Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Robert Fița - și un director de fotografie – Andrei Butică – au decis că nu mai vor să aibă șef și să lucreze pentru ei. Au înființat We are basca, casă de producție și post-producție. Numele firmei, o struțo-cămilă româno-engleză, îi reprezintă, pentru că sunt nonconformiști, profesioniști și muncitori (cu sau fără bască). În primul rând, sunt prieteni. La acest grup s-au alăturat Dragoș Apetri și Răzvan Lazarovici, Tudor Pojoni și câțiva colaboratori permanenți.
     În cadrul grupului, toți au evoluat cu proiecte susținute de ceilalți, premiate în țară și în străinătate. Cătălin Cristuțiu are nenumărate premii pentru montaj, Claudiu Mitcu realizează documentare care aduc premii și strârnesc dezbateri, Ioachim Stroe regizează scurtmetraje de ficțiune și animații, Andrei Butică e premiat ca director de fotografie. Promo-ul produs de We are basca și realizat de Ioachim Stroe pentru Discovery a primit Aur la PromaxBDA Europe Awards 2015.  După ce și-au folosit resursele pentru scurtmetraje și documentare, acum vor să producă un lungmetraj, debutul regizorului Marius Olteanu.
     În toamna lui 2017 va avea loc și cea de-a doua ediție DokStation, un festival de documentare muzicale realizat tot de echipa Wearebasca.
     Cum se iau deciziile în firmă? ”Ne adunăm, fiecare spune ce are de spus și hotărâm,” ne povestește Claudiu Mitcu. ”Noi nu ne adunăm doar când avem de lucru, ci și duminica, la o bere”. Au făcut chiar un concurs de scenarii și cel care a câștigat a primit ajutor din partea tuturor, așa cum primesc și prietenii care vin cu propuneri interesante, cum ar fi Andrei Crețulescu, pe care l-au sprijinit la realizarea scurtmetrajelor.
     E o atmosferă pozitivă și relaxată în interior și asta generează succes, pentru toți cei care sunt ”basca”.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(22.05.2017)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: andrei butica, case de productie romanesti, catalin cristutiu, claudiu mitcu, filme romanesti, robert fita, we are basca

Opinii: