REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmVladimir Găitan – profil


     Sunt debuturi şi debuturi. Unele semnificative, demne de remarcat. Altele, desfăşurate în cel mai perfect anonimat. Vladimir Găitan a avut parte de un debut fericit, de un debut care va marca, poate, întreaga sa carieră de actor. S-a întâmplat acest lucru în Reconstituirea, filmul lui Lucian Pintilie. Găitan şi George Mihăiţă erau Ripu şi Vuică, revelaţiile filmului. Pintilie ştiuse să descopere şi să pună în valoare personalitatea lui Găitan, aflat la acea vreme încă pe băncile Institutului. Au venit apoi filmele Căldura şi Aşteptarea care, la o fizionomie distinctă, adăugau discreţia şi nuanţarea interpretării lui Găitan.
     Şi iată că Vladimir Găitan a ajuns la cel de al şaptelea rol în film, lon din Săgeata căpitanului lon de Aurel Miheleş. L-am întrebat:
— Pentru dvs., ce aduce nou acest film?
— E prima oară în cariera mea când joc într-un film de capă şi spadă, într-un film a cărui caracteristică principală este acţiunea. Povestirea se petrece pe timpul lui Vlad Ţepeş şi este impregnată de curajul şi de spiritul de sacrificiu al oştenilor români.
— Ce fel de personaj este căpitanul lon?
— lon este un personaj de factură romantică. Este un tânăr plin de elan, de o mare nobleţe sufletească, dornic să se jertfească pentru neamul lui. Căpitanui lon se afla în faţa unei dileme, în faţa unei alegeri. El trebuie să se hotărască între sentimentul datoriei şi chemarea dragostei. Nu fără sfâşieri interioare, sentimentul datoriei învinge. El se dăruie întru totul cauzei domnitorului Vlad Ţepeş
— Un film de capă şi spadă solicită interpreţilor şi un mare consum de energie.
— Într-adevăr. În timpul filmului, am foarte multe scene în care mă aflu pe cal. Nu ştiam să călăresc. Am învăţat. Mai trebuia să trag şi cu arcul din fuga calului. Am învăţat şi asta. În două secvenţe foarte grele ale filmului, neavând timp suficient să mă antrenez, am cedat însă locul în cadru maestrului Soby Czech, şeful cascadorilor. De altfel, o foarte bună echipă de cascadori şi-a adus contribuţia la realizarea scenelor de luptă ale filmului.
— Aveţi la activ şapte roluri în film, dar sunteţi prezent şi pe scenă.
— Mult mai puţin. Joc în spectacolul «Mutter Courage», un rol care-mi place foarte mult, un rol de care sunt mulţumit. Sunt distribuit şi într-o comedie a lui lon Băieşu, care va vedea lumina rampei în curând. Deocamdată atât pentru scenă.
— Ce rol v-aţi dori pentru viitor?
— Îmi doresc să interpretez un personaj contemporan nouă. 
 
(Cinema nr. 7, iulie 1972)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru racoviceanu, aurel miheles, interviu, sageata capitanului ion film, vladimir gaitan

Opinii: