REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Visul lui Adalbert” sau aventura unui film independent


     După ce a făcut un turneu pe la festivaluri şi a luat Premiul Gopo pentru debut în 2013, Visul lui Adalbert a ajuns pe dvd. Mare parte din echipă a fost prezentă la evenimentul de lansare. Debutul în lungmetraj al regizorului Gabriel Achim are el însuşi o poveste plină de obstacole, privite acum cu acelaşi umor negru din film.

     Gabriel Achim şi Cosmin Manolache au scris scenariul acestei poveşti, ai cărei eroi lucrează într-o fabrică din perioada comunistă. Acţiunea se desfăşoară în momentul în care e aniversarea PCR, 8 mai, după ce echipa de fotbal Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986. Aniversarea PCR e prilej de manifestare a euforiei generale, generată de sportivii români. Cineastul amator Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu), un subinginer care face filmuleţe pentru protecţia muncii, îi dedică o creaţie cinematografică portarului Dukadam, pe care o denumeşte “Visul lui Adalbert”, pentru că sună bine, “ca titlul unui film străin”. Efervescenţa manifestărilor cultural-artistice pregătite îndelung pentru “ziua partidului” se opreşte brusc atunci când, la reconstituirea unui accident, chiar se întâmplă un lucru grav. Din distrbuţie fac parte actorii Doru Ana, Ozana Oancea, Mimi Brănescu, Anca-Ioana Androne, Adrian Văncică, Paul Ipate.
În perioada în care se desfăşoară acţiunea filmului, circula un banc în care enunţul era: Patru miliţieni au căzut în prăpastie cu maşina. Câţi miliţieni au murit? Răspunsul era: Opt. Patru atunci şi patru la reconstituire. 
Acelaşi gen de umor negru este şi în film. Avem noi o problemă cu reconstituirile! 
Victoria echipei de fotbal Steaua a rămas un punct de reper, singular, aşa că merita să fie pretext de film. 
Visul lui Adalbert este o producţie Green Film şi 4Proof Film. Dvd-ul are filmul, dar şi foarte multe materiale despre aventura realizării lui. Coperta are şi ea o trimitere ironică la casetele VHS din vremea respectivă. Informaţii complete despre film, dar şi despre “noaptea magică” din 1986 sunt la www.visulluiadalbert.ro.
 

Cuvinte cheie: adrian vancica, doru ana, gabriel achim, gabriel spahiu, visul lui adalbert

Opinii: