REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Video Killed the Wedding Star


     Situația pandemică din ultimii doi ani a dus la un număr record de cupluri care, în urma traiului în comun din auto-izolare, au hotărât să se despartă. Pe de altă parte, restricțiile au lăsat o grămadă de parteneri frustrați cu privire la acel eveniment special pe care și-l doreau atât de tare - nunta. Șaptezeci la sută din cuplurile care au vrut să se căsătorească în ultimul an și-au amânat cununiile. Ceilalți au făcut ceremonii restrânse, acasă, cu familia, iar industria însuratului a funcționat în ultimele luni la cinci la sută din capacitate. 
     Nunți, muzici și casete video în regia lui Tudor Giurgiu, este un antidot pentru nostalgia unui trecut “normal”. O capsulă de timp din 2008 care ne pune față în față cu această industrie, ce se hrănește cu veselia poporului român, dornic de petrecere oricând și indiferent de cine și cum moare pe lângă…
     Nunți, muzici și casete video vă oferă o incursiune de cincizeci și șapte de minute în culisele nunților românești, în care fotografi, cameramani şi cântăreți din toată ţara sunt puși pentru prima dată în lumina reflectoarelor. Ei se explică, îşi spun poveştile de viaţă, prezintă pe viu stiluri de montaj şi, bineînţeles, dau dovada măiestriei lor. De la George Ştirbăţ, cântăreţul din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, până la fotograful de sat Petre Manici, electrician de mină în Petroşani, filmul urmăreşte câteva dintre personajele care poartă pe umeri responsabilitatea reuşitei celei mai importante petreceri din viaţa unui cuplu.
     În 2008, Tudor Giurgiu declara „mi-a venit de mult ideea unui behind the scenes mai neconvenţional al nunţii. La baza acesteia a stat experienţa mea de participant la nunţi, atât în calitate de invitat sau naş, cât şi ca mire la propria mea cununie civilă, de unde m-am ales cu un DVD de neuitat. Nunți… e un film despre oamenii care, de multe ori, preiau pe umerii lor ‹‹regia›› întregii nunţi, la care mirii ajung simple mascote".
     Avem șansa să revedem tehnologie, practici și industriași depășiți astăzi și să tragem propriile concluzii, fie că sunt comice, tragice sau sociologice în legătură cu ele. Nunţi, muzici şi casete video să le oferă privitorilor o mai bună înţelegere a acestui fascinant fenomen, a cărui formă pare acum deopotrivă îndepărtată, dar și inconfortabil de aproape.
Detalii: cinepub.ro
(11.11.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: nunti, muzici si casete video film, premiera cinepub, tudor giurgiu

Opinii: