REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmUn debut în filmul de ficțiune - Bogdan Cristian Drăgan


     Tânărul regizor Bogdan Cristian Drăgan a intrat de curând în producție cu filmul de ficțiune Cortul (scenariul este semnat de autorul Reconstituirii, scriitorul Horia Pătrașcu). Nu peste mult timp, mai exact la sfârșitul acestei luni, se va da primul tur de manivelă la proiectul unui film situat pe primul loc la concursul de debut, pentru tinerii cineaști, organizat de CNC, și care a așteaptat ani de zile în sertareIe unui studio (Solaris). Echipa tehnică a filmului este formată din: Emil Stan (imagine), Mihnea Tăutu (decoruri), loana Albani (costume), Constatin Dragomir (muzica), Mircea Ciocâltei (montajul).
     În principalele roluri ale scenariului semnat de Horia Pătrașcu au fost distribuiți o serie de cunoscuți actori, precum Victor Rebengiuc, Claudiu Bleonț, Cristian Iacob, Emil Hoștină, Constantin Cotimanis, Ilie Gheorghe, Valer Dellacheza și Anca Dincă.
     Predarea copiei standard este prevăzută pentru sfârșitul lunii mai, anul viitor. Până atunci, iată câteva aprecieri despre film, așa cum îl vede autorul debutant în ficțiunea de lungmetraj.
     „M-a interesat mult această poveste din cauza evidentei sale concentrări dramatice. Acțiunea filmului Cortul se petrece, asemenea tragediilor antice, între răsăritul și apusul soarelui. O excelentă echipă de actori a răspuns solicitărilor mele de a da viață unor personaje ce evoluează într-o acțiune concentrată și într-un perimetru restrâns. FilmuI poate fi construit pe două coordonate esențiale, ce se bazează pe un montaj alert, care va separa palierele acțiunii, și pe contrapunctul sesizabil între tensiunea dramatică și umorul, traversate, la rândul lor, de episoade stranii. În fine, filmul va evoca, sper cu toată tăria, tragedia autentică a unor oameni simpli, implicați fără voia lor în miezul unor evenimente excepționale.”
     Salutând acest debut, nu așa cum o fac unii cineaști, insultând pe cei ce bat la porțile confirmării în cinematografie, mai amintim că Bogdan Cristian Drăgan este deținător de premii la Festivalul DaKINO (1990), Costinești (1992), Dresda (1993), Dessau (1993) și al premiului UCIN.
     AutoruI filmului Cortul este lector universitar Ia ATF și a debutat în regia de teatru cu „Domnișoara lulia”, de Strindberg la Teatrul Național din Craiova. În prezent el prepară un doctorat cu tema Videoartă.


 
(România liberă, 6 noiembrie 1997)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan cristian dragan, calin stanculescu, cortul

Opinii: