REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Ultima zi de One World România no 8


Ultima zi a festivalului din 2015 începe cu „Marelui Circuit Turistic al Demolatorilor de Istorie”. Eugen Istodor vă aşteaptă la ora 11:00, la punctul de întâlnire de la intersecţia bulevardului Lascăr Catargiu cu strada i.C. Visarion.

Proiecţiile încep la ora 14:00 la Cinema Studio şi Elvire Popesco, iar la ora 16:30 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
          La ora 20:30, începe festivitatea de decernare a premiului One World România, oferit şi anul acesta de juriul de liceeni, care timp de o săptămână a urmărit cele 10 filme din selecţia acestui an.
Cele zece titluri care candidează la trofeul festivalului sunt: Euromaidan. Rough Cut, PixadoresVitoshaSpartacus & Cassandra, Waiting for AugustNight Will FallNaked IslandNational DiplomaA Goat for a VoteOutside.
          După decernarea premiului, la Cinema Studio este proiectat documentarul realizat de Rithy Panh The Missing Picture, prezentat în secţiunea „Traume”. Rithy Panh recreează, cu ajutorul unor figurine din lut, imaginile nevăzute ale atrocităţilor comise de Khmerii Roşii între 1975 şi 1979. Pornind de la povestea propriei lui familii, Rithy Panh reconstruieşte Cambodgia copilăriei lui şi transformarea ei într-un coşmar concentraţionar, în care i-au pierit toţi membrii familiei, alături de un sfert din populaţia ţării. La proiecţie va fi prezentă şi producătoarea filmului, Catherine Dussart. 
Recomandarea zilei: UNEARTHED / Cinema Elvire Popesco / 14:00 Unearthed este prezentat în secţiunea „Războaie contra naturii” şi prezintă un subiect foarte actual în România. Şi în Africa de Sud exploatarea gazelor de şist este prezentată ca o soluţie salvatoare pentru foamea de energie e economiei contemporane. În Karoo, o zonă de semi-deşert în care au fost găsite gaze de şist, populaţiei locale i-au fost prezentate perspective de viitor optimiste: crearea de noi slujbe în industria extractivă, dezvoltare economică, independenţă energetică. Fără să ştie prea multe despre fracturarea hidraulică, regizoarea Jolynn Minnaar a pornit să afle cum merg lucrurile în Statele Unite, locul de origine a acestei tehnologii şi liderul în domeniu. Acolo a aflat despre consecinţele fracturării hidraulice, prea puţin cunoscute în Africa de Sud sau în alte locuri: apa nepotabilă dar inflamabilă, cutremurele, substanţele chimice toxice şi cancerigene care se infiltrează în sol şi în culturile de plante etc. Un thriller care dezvăluie treptat, sistematic, adevăruri ţinute ascunse de corporaţiile multinaţionale din industria extractivă, documentarul este una dintre cele mai complete colecţii de informaţii despre exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, într-un moment istoric când multe comunităţi, inclusiv în România, se confruntă cu această nouă tehnologie. 
One World România este un festival organizat de Asociaţia One World România & Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 
Evenimentul este susţinut de Uniunea Cineaştilor din România, Fundaţia ERSTE, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, RoAid - Programul Romaniei de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti. 
Partenerii One World România sunt Ambasada Republicii Cehe în România, Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Bucureşti, Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Regala a Danemarcei, Ambasada Finlandei în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Elveţiei în România, British Council România, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Abis, DocuMentor, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Frontline Club Bucureşti, CEZ România. 
Detalii: www.oneworld.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare despre drepturile omului, kino maidan 2015, marele circuit turistic al demolatorilor de istorie, one world romania 2015, outside, waiting for august

Opinii: