REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Ultima redută”, povestea eroică a familiei Dimăncescu


     Unul dintre momentele speciale ale Festivalului de Film Istoric de la Râşnov 2014 a fost prezentarea documentarului Ultima redută / Hill 789: The Last Stronghold (2010, 52 minute), realizat de Nicholas Dimăncescu. Filmul a fost inclus în secţiunea Marele Război.
     Tânărul regizor (1985-2011) a realizat două documentare, parte din seria intitulată "România în război". Nicholas s-a născut şi a crescut în America, unde familia Dimăncescu a emigrat, iar în 2009 a primit cetăţenia română. S-a întors în România pe urmele faptelor de arme ale familiei.
     Ultima redută" / Hill 789: The Last Stronghold (premiera 1 decembrie 2010), primul film din serie, povesteşte memoriile bunicului său, Dimitri D. Dimăncescu, ofiţer în Armata Română, în Primul Război Mondial. Filmul foloseşte imagini de arhivă cu multe personalităţi ale vremii: Generalul Berthelot (Franţa), Colonelul Norton Griffiths (UK), care a sabotat rezervele României de petrol şi cereale, şi Locotenentul Erwin Rommel, pe care Dimitri D. Dimăncescu l-a întâlnit în lupta de pe Muntele Cosna.
Din echipa de producţie fac parte Kyle Brandse, montaj şi animaţie grafică, Michael Tran, sunet, şi Nora Agapi, operator imagine. Muzica filmului este interpretată de violoncelistul Marin Cazacu.
Documentarul a fost difuzat în premieră la TVR1, apărând concomitent cu un articol în revista „National Geographic - România”, cu care Nicholas Dimăncescu colabora. Filmul a fost proiectat la ediţia din 2011 a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, în prezenţa regizorului.
     Al doilea film din serie, Cavalerii cerului: Luptă deasupra României / Knights of the Sky: Air War over Romania (premiera în decembrie 2010), urmăreşte eforturile SUA de a bombarda puncte de importanţă strategică din România, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Filmul prezintă deopotrivă experienţele piloţilor americani şi ale celor români.
     Al treilea şi ultimul film din seria de documentare de război, început de Nicholas Dimăncescu, are ca subiect Dacia în timpul invaziilor romane dintre 101-106 AD şi înfruntarea dintre Decebal şi Traian, cu titlul în lucru Decodificând Columna lui Traian: Împărat vs Rege.
În timpul filmărilor, în Munţii Şureanu, lângă peştera Cioclovina, tânărul regizor Nicholas Dimăncescu (26 ani) a suferit un accident mortal, în ziua de 22 mai 2011, în timp ce filma o furtună de fulgere deasupra unei prăpăstii.
Documentarul a fost finalizat de Kogainon Films şi a avut premiera la Florenţa, Italia, în 2012.
Toate cele trei documentare au fost produse de Kogainon Films, o casă de  producţie cu sediul în Boston (SUA) şi Bran (România), companie înfiinţată de Nicholas Dimăncescu în 2007. 
Despre povestea documentarelor şi a familiei Dimăncescu ne-a vorbit Nicolae Pepene, director al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.
 
Imagine: Nicolae Cara
 

Cuvinte cheie: documentar, festivalul de film istoric rasnov, hill 789: the last stronghold, nicholas dimancescu, nicolae pepene, ultima reduta

Opinii: