REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Trenul Regal”, un documentar despre 150 de ani de istorie


     Documentarul Trenul Regal nu este  poveste convențională despre Casa Regală a României, ci un film despre istorie, spus cu umor și umanitate.
Drumul anual al Trenului Regal este prilej să vedem membrii Casei Regale cum interacționează cu oamenii, bucuria cu care sunt primiți Principesa Margareta și Principele Radu, dar și căutarea neîncetată a mărturiilor materiale și umane ale unei epoci celor 150 de ani de Regalitate.
     Respectând protocolul Casei Regale, regizorul Johannes Holzhausen este atent la detalii (cum se așează masa, cum se șterge praful, ce fac oamenii când așteaptă trenul), dar și la poveștile cu semnificație, așa cum sunt cele în care istoricul Adrian Buga caută artefacte sau mărturii despre perioada Regalității din România. Foarte dinamic și atent, istoricul este parte importantă din poveste. Camera îl urmărește când vorbește cu oameni care pot să depună mărturie, când caută obiecte care au aparținut Casei Regale, el fiind istoric și consilier.
Dat fiind că regizorul nu știe limba română, ajutoarele lui în alegerea materialelor de arhivă și a secvențelor semnificative ca dialog au fost Diana Păroiu, co-producător alături de Ada Solomon, și Ozana Oancea, asistent de regie.
     Documentarul Trenul Regal este produs de Navigator Film Austria, în co-producție cu HiFilm Productions și Televiziunea Română.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian buga, casa regala a romaniei, diana paroiu, trenul regal film

Opinii: