REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTrei scurtmetraje de Bogdan Mureșanu proiectate la Istanbul


     Trei scurtmetraje de Bogdan Mureșanu vor fi proiectate la Noaptea lungă a filmelor scurte de Ziua Europei / Europe Day Short Film Long Night, ce va avea loc pe 9 mai 2017, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Istanbul.
     Cea de-a doua ediție a proiectului Noaptea lungă a filmelor scurte de Ziua Europei  este organizat de reţeaua locală a EUNIC, fiecare țară propunând un calup de scurtmetraje. În 2017, membrele EUNIC Turcia care se alătură proiectului sunt Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar, Consulatul General al Poloniei, Consulatul General al Suediei, Institutul Goethe, Consulatul General al Olandei și Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. 
     ICR Istanbul va marca Ziua Europei cu filmele Tuns, ras și frezat, Spid (2016) și Negruzzi 14, de Bogdan Mureșanu. Regizorul va fi prezent la Istanbul pentru a discuta cu publicul la finalul vizionării. 
     Acțiunea scurtmetrajului Tuns, ras și frezat se petrece la începutul anului 1991, când un frizer în vârstă își recunoaște torționarul în persoana clientului său. Numai că situația s-a răsturnat, acum bărbierul are poziția de forță, cu briciul în mână el se poate răzbuna în orice clipă.
     În Spid, doi tineri sunt pasagerii unui taximetrist care, în timpul unui conflict telefonic cu iubita, accelerează disperat și amenință că se va sinucide.
     Documentarul Negruzzi 14 urmărește procesul de demolare a unei case pe terenul căreia urmează să fie ridicată o altă construcție. Câțiva artiști propun o alternativă one-off show a spațiului înainte de demolare.
     Noaptea lungă a filmelor scurte de Ziua Europei are ca obiectiv popularizarea scurtmetrajelor europene, a căror posibilitate de distribuție e limitată la festivalurile de film.
     Detalii: ICR
(04.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan muresanu, institutul cultural roman istanbul, spid film, tuns ras si frezat film, ziua europei

Opinii: