REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTraseu turistic ”Moromeții”  în comuna Talpa


     Filmele Moromeții sunt pe cale să intre în mitologia modernă a cinematografiei românești. Moromeții din 1986, regizat de Stere Gulea și filmat de Vivi Drăgan Vasile, este, cum se spune, ”un film de referință” pentru perioada de dinainte de 1990. Adaptarea cinematografică a romanului ”Moromeții”, scris de Marin Preda, a primit premii naționale și internaționale pentru regie, imagine, scenografie (Daniel Răduță), costume (Svetlana Mihăilescu), interpretare masculină (Victor Rebengiuc) și feminină (Luminița Gheorghiu). Filmată în comuna Talpa din județul Teleorman, într-o perioadă în care echipa aducea saci cu pâine pentru sătenii colectivizați, pelicula a lăsat în memoria colectivității imaginea rudelor care făceau figurație, casa lui Moromete, poiana lui Iocan.
     După mai mult de 30 de ani, Stere Gulea și-a asumat riscul de a realiza Moromeții 2, adaptarea romanelor ”Moromeții”, volumul 2, și ”Viața ca o pradă”, scrise de Marin Preda. Din echipa 1986 s-au întors la Talpa doar regizorul și directorul de imgine Vivi Drăgan Vasile. În rolurile principale au fost distribuiți actorii Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina. Scenografia este semnată de Cristian Niculescu, iar costumele de Dana Păpăruz. Produs de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu pentru Libra Film, Moromeții 2 este deja un pariu câștigat la public.
     Prima vizionare în comuna Talpa a adus laolaltă echipa filmului și sătenii. Primarul a anunțat că toate decorurile vor fi conservate, ca parte a traseului turistic ”Moromeții”. Este pentru prima dată, în istoria filmului românesc, când se întâmplă acest lucru.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
     


Galerie Foto

Cuvinte cheie: libra film productions, morometii 2 film, morometii film, stere gulea, traseu turistic morometii, vivi dragan vasile

Opinii: