REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTIFF 2018: „Pescărușul”, de Maria Popistașu și Alex Baciu


     „Ideea a pornit de la un pescăruș care a ajuns la noi în curte ca în film, doar că noi l-am găsit cu copiii, de fapt, și l-am ținut vreo două zile în curte. Am încercat tot felul de lucruri, am zis că poate o să-și revină, o să zboare […] ceea ce pescărușul nostru nu a făcut. Și atunci am ajuns la un veterinar – care e veterinarul din film – și care ne-a spus același lucru, că nu mai poate fi salvat. Și noi atunci, pentru că copiii se atașaseră de Mitică, am decis să le spunem fix povestea pe care o spune ea tatălui ei: că o să fie bine și o să-și revină și o să ne trimită [veterinarul] niște filmulețe, asta fiind ideea chiar a veterinarului. [...] Și din asta s-a grefat cumva pe poveștile personale, pe perioada asta în care părinții încep să fie afectați de probleme specifice vârstei”, spune Maria Popistașu despre întâmplarea care inspirat povestea pescărușului.
     Pescărușul este regizat de Maria Popistașu – acesta fiind și prima ei experiență ca regizor – și Alexandru Baciu. Scurtmetrajul urmărește eforturile unei tinere (Maria Popistașu) și ale tatălui ei (Alexandru Dabija) în încercărea lor de a ajuta un pescăruș eșuat în curtea casei lor.
     Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF 2018, în competiția de scurtmetraje din cadrul Zilelor Filmului Românesc.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(22.08.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alex baciu, alexandru dabija, maria popistasu, pescarusul film, scurtmetraje romanesti, tiff 2018, zilele filmului romanesc tiff 2018

Opinii: