REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



TIFF 2018: „Dacii liberi”, de Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan


     Dacii liberi, cel mai recent documentar realizat de Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan, abordează un subiect delicat – cum au devenit dacii un subiect istoric atât de popular în rândul multor români? Cum s-a transformat istoria lor într-o saga a genezei poporului român?
     Cei doi regizori s-au apropiat de câțiva pasionați de istoria dacilor – de la un grup de istorici care reconstituie evenimente din epocă, la locuitorii unui sat dacic și la administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie –, inițiind un dialog care ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest fenomen.
     Filmul a avut premiera mondială la TIFF 2018. Aici ne-am întâlnit cu Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan și am discutat pe îndelete cum au ajuns la acest subiect și care au fost provocările în a face un film despre oameni care sunt frecvent ironizați în presă.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(22.08.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorgan, dacii liberi documentar, documentare romanesti, monica lazurean gorgan, tiff 2018, zilele filmului romanesc tiff 2018

Opinii: