REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTIFF 2016


     Clujul face pașii mari în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, unul dintre atuuri fiind Transilvania International Film Festival. Ajuns la a 15-a ediție, TIFF este un eveniment de referință pentru industria cinematografică din România. Chiar dacă a plouat cu găleata aproape tot timpul, mare parte dintre cineaștii români au fost la Cluj.
     Cele mai așteptate filme românești au fost Sieranevada, regizat de Cristi Puiu, și Câini, regizat de Bogdan Mirică. După selecția de la Cannes și presa elogioasă, cele două pelicule au avut vizionări în prezența echipei la TIFF. A doua zi, Cristi Puiu a venit singur la TIFF Lounge, iar Bogdan Mirică, premiat de critica internațională de la Cannes, a fost însoțit de actorii Gheorghe Visu, Vlad Ivanov și Raluca Aprodu.
Chiar dacă n-a fost în competiție, Cristi Puiu a primit Trofeul Transilvania 15 din partea organizatorilor – Tudor Giurgiu, președintele TIFF, și Mihai Chirilov, director artistic.
Câini a fost selectat pentru competiția internațională din festival și a câștigat Trofeul TIFF 2016. Ambele filme vor avea premiere românești în această toamnă. 
În afara competiției au fost și proiecțiile cu cel mai nou film al lui Nae Caranfil, 6,9 pe Scara Richter, prezentat la gala de deschidere,  și cea mai nouă producție actoriedefilm.ro – Două lozuri, regiza
tă de Paul Negoescu. În competiția de lungmetraje au fost selectate Ultima zi, regizat de Gabriel Achim (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj) și Discordia, regizat de Ion Indolean (Premiul ZFR pentru debut).
     Zilele Filmului Românesc au adunat multe producții ale anului, lungmetraje, scurtmetraje și documentare. Desfășurate pe parcursul a trei zile, cu proiecții în competiție sau în afara ei, cu sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu discuții la TIFF Lounge, zilele dedicate peliculelor autohtone alcătuiesc aproape un festival în sine. ”Facem câte un scurtmetraj pe an ca să venim cu el la TIFF”, glumeau regizorul Andrei Crețulescu și actorii Rodica Lazăr și Dorian Boguță, care anul acesta
 au prezentat filmul Șapte luni mai târziu. Anul trecut, aceeași echipă a câștigat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj cu Ramona.
     O mică surpriză pentru echipa festivalului a venit din partea lui Dan Chișu, care a făcut o proiecție specială cu scurtmetrajul De ce pe mine?, filmat cu puțin timp înainte. În proiect a fost implicat și Tudor Giurgiu. După vizionarea mai multor scurtmetraje din competiția românească, echipele au venit la întâlnirea cu publicul. Regizorul Radu Potcoavă a venit însoțit de actorul Dorian Boguță și producătorul Claudiu Mitcu la proiecția scurtmetrajului Mă cheamă Costin (Mențiune specială ZFR), iar scenarista 
Ana Maria Gheorghe a reprezentat echipa de la O noapte în Tokoriki (Premiul ZFR pentru scurtmetraj), regizoarea Roxana Stroe fiind la un festival în SUA cu același film. Din echipa scurtmetrajului 4,15 PM. Sfârșitul lumii a participat producătoarea Adina Sădeanu. Tânărul regizor Matei Lucaci-Grunberg , care și-a prezentat scurtmetrajul Oase pentru Otto, știe că prezența la TIFF este benefică pentru film, dar și pentru cariera lui. La fel de interesată de impactul cu publicul este și regizoarea Ruxandra Ghițescu, care și-a susținut proiectul Ana is Coming Back.
Regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a terminat documentarul Doar o răsuflare, un proiect realizat în câțiva ani, care urmărește destinul unei familii din Copșa Mică. Filmul a fost prezentat în premieră națională la TIFF, în cadrul Zilei HBO. Tot cu un documentar nou – În căutarea tatălui pierdut - a venit, din Franța, și Ionuț Teianu, premiat de UCIN, Festivalul Astra și Docuart Fest pentru Afacerea Tănase.

     Ca în fiecare an, la TIFF Lounge au fost lansate cărți de cinema din colecțiaTIFF Cinefil. Cele două volume de cronică de film, ”În căutarea poveștii bis”, de Radu Ilarion Munteanu, și ”Imagini din filme” de Lucian Maier, apărute la Editura Școala Ardeleană din Cluj, au fost prezentate de Vasile Dâncu și Ioan-Pavel Azap.
     Un program intrat în tradiția festivalului este 10 pentru film, în cadrul căruia 10 tineri actori sunt prezentați publicului, dar și cineaștilor.
     La EducaTIFF, cineaștii Marius Panduru, Tudor Lucaci și Paul Negoescu au susținut câte un masterclass.
     Invitații speciali la TIFF 2016 au fost Sophia Loren, Carmen Galin și producătorul Iain Smith, câștigătorii premiilor de excelență din acest an.
 
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
(4.07.2016)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: bogdan mirica, cristi puiu, mihai chirilov, tiff 2016, transilvania film festival 2016, tudor giurgiu

Opinii: