REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Țara Filmului Răsare” la Iași va avea și cinematograf


     În urmă cu opt ani a apărut la Iași un proiect studențesc, ”Serile Filmului Românesc”, organizat mai mult cu entuziasm decât cu bani, pentru a le semnala autorităților că un centru cultural important cum e orașul Iași nu are un cinematograf. În timp, lucrurile s-au structurat într-un festival adevărat. În 2017 este a patra ediție dedicată unui cineast român. După Mircea Daneliuc, George Mihăiță, Mircea Diaconu, acum este anul Cristian Mungiu, care a început, și el, ca tânăr jurnalist în Iași. Retrospectiva ce îi este dedicată are proiecții la care participă și actori care au jucat în filmele respective.
     Un eveniment special va fi la Ateneul din Iași în 10 mai, când Serile Filmului Românesc încep cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, pentru care Mungiu a primit Palme d’Or 2007 la Cannes, în urmă cu zece ani. Vor fi prezenți, alături de regizor, actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov.
     Despre tot programul acestei ediții s-a vorbit la conferința de presă organizată la Teatrul Național din București. Au fost prezenți Irina Margareta Nistor, ambasador de onoare în ”Țara Filmului Răsare”, Andrei Giurgia și Corina Giurgia, organizatorii festivalului, actorii Emanuel Pârvu, Diana Cavallioti, Ileana Popovici, Tania Popa, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, directorul Ateneului din Iași – Andrei Apreotesei și directorul Agerpres – Alexandru Giboi.
     Un eveniment important pentru Iași este amenajarea unui cinematograf de stat, cu dotare tehnică la zi, într-un oraș care nu mai are săli de cinema. În timpul Serilor Filmului Românesc, în noua instituție se vor face probe, iar inaugurarea va fi în iunie.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
                                                             
 
(26.04.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile film, cristian mungiu, filme romanesti, retrospectiva cristian mungiu, romanian movies, serile filmului romanesc iasi 2017

Opinii: