REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Sunday Bloody Sunday”, proiectat la Cineclub Queer


     Primul eveniment din seria Cineclub Queer aduce pe marele ecran un film LGBT clasic, nominalizat în 1972 la patru Oscaruri: cel mai bun actor într-un rol principal (Peter Finch), cea mai bună actriță într-un rol principal (Glenda Jackson), cel mai bun regizor (John Schlesinger) și cel mai bun scenariu original (Penelope Gilliatt).
     Considerat unul dintre cele mai îndrăznețe filme ale perioadei, Sunday Bloody Sunday (regia John Schlesinger, 1971) este primul film britanic care prezintă un sărut între două persoane de același sex. Având premiera la patru ani după decriminalizarea homosexualității în Marea Britanie, lungmetrajul lui John Schlesinger abordează într-un mod curajos problema relațiilor non-monogame și continuă tendința filmului britanic șaizecist de a problematiza din ce în ce mai deschis diferite aspecte ale vieții persoanelor LGBT.
     Sunday Bloody Sunday va fi proiectat pe 21 septembrie, începând cu ora 19:00, la Cinema Union, în cadrul primului eveniment organizat de Cineclub Queer. Proiecția va fi urmată de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBT clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Nationale de Filme.
     Programul viitoarelor proiecții poate fi urmărit pe pagina de Facebook Cineclub Queer și pe blog.
     Biletele la proiecțiile găzduite de Cinema Union pot fi achiziționate de la casieria cinematografului. Prețul unui bilet este de 3 RON.
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Detalii: Cineclubqueer // Facebook
(13.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub queer, cinema union, cinemateca romana, john schlesinger, sunday bloody sunday film

Opinii: