REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Străjerii Deltei”, un film pentru copii, produs și regizat de Liviu Mărghidan


     Seria Străjerii a ajuns la partea a doua, Străjerii Deltei, printr-un efort asumat al lui Liviu Mărghidan, care este producător, co-scenarist și regizor. Pornit ca un pariu susținut de prieteni, printre care producătorul Ruxandra Flonta și directorul de fotografie Andrei Butică, proiectul a avut succes cu prima parte, Străjerii din 2018, și are acum o continuare, Străjerii Deltei. Ceea ce a început ca o joacă, cu copiii câtorva cineaști și resurse personale, a ajuns acum o adevărată producție, chiar dacă a fost greu de coordonat aproape 30 de copii.
     Dacă primul film a avut un scenariu și resurse minime, Străjerii Deltei are o structură narativă, construită de Liviu Mărghidan împreună cu Alexandru Popa, are câțiva actori (Ionuț Achivoaie, Vasile Calofir, Elias Ferkin, Viorel Păunescu, Florentina Țilea), prieteni cu regizorul, care au acceptat să locuiască în tabără, are o superbă imagine a Deltei Dunării. Povestea are un mesaj ecologist, dar și o intrigă complicată de niște braconieri speriați de faptul că acțiunile copiilor i-ar putea da de gol. Tabăra filmului a fost o plăcere pentru copii, care n-au avut probleme decât cu țânțarii, dar o reposabilitate enormă pentru echipa de producție, așa că Liviu Mărghidan a concluzionat că e nevoie de doi însoțitori pentru fiecare copil, un părinte și un asistent. Majoritatea copiilor au experiența filmărilor de la prima peliculă, dar și o energie debordantă, așa că dispăreau repede de la cadru. La premiera de la Cinema Muzeul Țăranului Român am avut o mostră de energie greu de gestionat, de la copiii din sală până la cei de pe scenă. Evenimentul de lansare a fost organizat de Follow Art Distribution, iar Gabriela Suciu și echipa au creat un decor surprinzător de delta în curtea și incinta cinematografului.  
     Nevoia de filme pentru copii este clară și, de la filmele Elisabetei Bostan, puțini cineaști și-au asumat o astfel de producție. Doar regizorul Radu Potcoavă și producătorul Velvet Moraru au avut curajul să ne spună o poveste cu și despre copii, în Vara s-a sfârșit (2016).
     Străjerii Deltei este un succes de public pentru Scharf Film, și, dacă vor fi mai mulți bani, Liviu Mărghidan ar putea să-și asume un al treilea film.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei butica, liviu marghidan, ruxandra flonta, scharf film production, strajerii deltei film, strajerii film

Opinii: