REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Story board – Tudor Giurgiu dezleagă „Legături bolnăvicioase”


     „Am vrut să fac un film sensibil şi curat. Un film care îţi aduce aminte de prima poveste de dragoste, întotdeauna sfârşită prost. Nu ştiu de ce, dar aşa se întâmplă în mai toate cazurile. Suntem plini de energie, investim mult în prima relaţie, vine repede, ca un taifun, se consumă pe neaşteptate şi pleacă apoi la fel de rapid lăsându-ne mai goi, mai deştepţi, mai maturi...
     Îmi aduc aminte de prima mea dragoste, care se consuma în scrisori lungi, pe peroanele unei gări, fata era din altă localitate, a început cu mult elan şi s-a terminat fix în ritmul cu care acceleratul a plecat din gară spre altă destinaţie. Cam despre asta e vorba în filmul meu. Mi-am dorit să fac un film românesc cât mai personal, departe de social sau politică. Un film despre prietenie, maturizare, sacrificii, nonconformism şi tot ceea ce poţi face când ai 18 ani şi simţi că lumea e a ta.
     Totul a început acum aproape trei ani, în preajma Anului Nou, undeva în Ardeal, în satul Sibiel. Am citit cartea Ceciliei Ştefănescu şi mi-a plăcut, mi-a activat multe simţuri pentru că e o carte care are un parfum şi un «gust» aparte. Apoi am cunoscut-o pe Cecilia, am bătut palma şi am trecut la treabă. Au urmat doi ani în care am scris şi rescris scenariul, trecând prin nişte momente de fericire amestecată cu disperare. Amândoi suntem perfecţionişti şi eram în permanenţă nemulţumiţi. În ultimul an, am decis să nu mă mai implic atât de mult în partea de scris aşa că tot greul a căzut pe Cecilia. Povestea s-a schimbat puţin, au mai dispărut personaje, l-am rugat pe Răzvan Rădulescu să ne «consulte», l-am cooptat în echipă şi uite-aşa, după un efort comun, s-a născut un scenariu foarte bun, până la urmă. Ne-am lovit de alte momente grele cu două luni înainte de începerea filmărilor, când am acceptat propunerea de a deveni Preşedintele Televiziunii Române.
     Un film de actori! N-aş fi reuşit absolut nimic fără ei. Fără loana, Maria şi Tudor, în primul rând. Şi cred că merită din toată inima să o pomenesc şi pe Cătălina Murgea, cea care face un rol senzaţional în rolul proprietarei de apartament. E amuzant că loana Barbu, cu chipul ei angelic, diafan şi total din afara peisajului de Bucureşti, fără să vrea, mi-a dat peste cap toate planurile de casting. Maria Popistaşu şi Tudor Chirilă au confirmat şi ei că sunt doi excelenţi actori de film, din păcate, foarte puţin folosiţi în România.”
 
(Şapte seri, martie 2006)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cecilia stefanescu, legaturi bolnavicioase film, razvan radulescu, tudor giurgiu

Opinii: