REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmStart Up Film Fest 2015


Un entuziast grup de tineri cineaști, membri fondatori ai casei de producție aperture.Film, a lansat un interesant concept de concurs. Fără prea multă mediatizare, provocarea a apărut pe facebook. Cine avea un film de 1 minut, se putea  înscrie cu toată echipa. Din cele 29 de proiecte, Vially Coman, Bogdan Zamonea și Victor Ștef au ales 5 finaliști. Fiecare echipă a primit un buget de 200 de euro pentru a face un scurtmetraj. În afară de bani, realizatorii filmelor au tras la sorți și cele câteva condiții: numele unui obiect care trebuia să apară în film, al unui loc în care să se petreacă acțiunea și al unui gen de film.
Cele 5 echipe din finală au fost:

 
Filmele propuse au fost CupidON, de echipa coordonată de Cristian Simionescu, Într-o nu știu care seară, de echipa coordonată de Teodor Mirea, Versuri Criminale, de echipa coordonata de Teodor Manolache, Tizul, de echipa coordonată de Răzvan Dutchevici, și Joker, de echipa coordonată de Dumitrana Teodora Lupu.
După realizarea scurtmetrajelor într-o săptămână, s-a organizat vizionarea cu public și juriu, alcătuit din regizorii Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Doru Nițescu și producătoarea Gabriela Suciu. Decizia juriului a contat 75 %, iar restul a venit din voturile spectatorilor.
Toate filmele au fost proiectate la Cinema Muzeul Țăranului, introduse fiind de către un grup de Stand up comedy, alcătuit din Carmen Lopăzan,  Vlad Pasenco și Dragoș Muscalu.
Câștigătorul acestei prime ediții a festivalului a fost Tizul, un horror scris și regizat de Răzvan Dutchevici, care trebuia să fie filmat într-o școală și să folosească în timpul acțiunii o șurubelniță. Scurtmetrajul a fost realizat într-o săptămână cu ajutorul echipei:
Distribuția: Bogdan Vrăjitoru, Mădălina Oprescu, Gabriel Cilincă
Imaginea: Victor Vladimir Ionichi
Asistent de imagine: Octavian Bădescu
Sunet: Radu Georgescu (colegul nostru în echipa aarc.ro)
Best boy: Marius Paica
Muzica: Crowd Control și Răzvan Gabăr

Organizatorii festivalului ne-au spus că intenția lor a fost să lea dea posibilitatea unor tineri cineaști să realizeze un film, presiunea generată de restricții fiind menită să impulsioneze creativitatea.
Detalii: facebook / aperturestudio.ro
Imagine: Dan Țuculescu

 
 
 

Cuvinte cheie: aperture film, razvan dutchevici, scurtmetraj, start up film fest 2015

Opinii: