REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Spioni de ocazie”, de Oana Bujgoi Giurgiu, o uimitoare structură narativă și vizuală


     La câțiva ani de la surprinzătorul Aliyah Dada, Oana Bujgoi Giurgiu aduce în cinematografe un alt documentar, Spioni de ocazie, o creativă construcție narativă și vizuală. Producătoare de filme și festivaluri (Gala Gopo, TIFF), Oana își continuă demersul creativ de documentarist.  
     Spioni de ocazie are ca sursă un fapt descoperit în documentarea pentru Aliyah Dada, dar merge în cu totul altă direcție. Povestea unor evrei obișnuiți, recrutați ca spioni în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, de către British Intelligence, și trimiși în Estul Europei pentru a găsi modalități de a organiza rezistența în țările ocupate de nemți, este puțin cunoscută. Oana Bujgoi Giurgiu și echipa de la Libra Film au căutat documente oficiale și personale, fotografii și imagini de arhivă. Multe episoade sunt povestite la persoana I, folosind texte din scrisori de familie și memoriile celor care au trăit această experiență. Narațiunea se construiește din mărturii de atunci și de azi, ale urmașilor. Pentru că imaginile de arhivă nu puteau acoperi întâmplările, regizoarea a reconstituit mișcarea personajelor cu actori, folosind fotografii alb/negru, realizate de Alexandru Gâlmeanu, dar și fotograme din filmarea realizată de Mihai Tănase. Toate imaginile, cele vechi și cele noi, au fost aduse la aceeași culoare și rezoluție, ceea ce dă unitate vizuală. Ca și la documentarul precedent, Oana a colaborat cu monteurul Letiția Ștefănescu și cameramanul Mihai Tănase.
A fost prima experiență de lucru cu actorii pentru regizoarea Oana Bujgoi Giurgiu și e mulțumită de alegerea făcută, mai ales că au fost distribuiți după asemănarea cu personajele reale: Paul Ipate, Daniel Achim, Marius Bălănescu, Ilinca Hărnuț.
     După premiera de la TIFF 2021, Spioni de ocazie a intrat în cinematografe din 29 aprilie 2022,  după proiecția de la Muzeul Național de Artă al României.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: letitia stefanescu, libra film, oana bujgoi giurgiu, occasional spies documentary, spioni de ocazie documentar

Opinii: