REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Singură la nunta mea”, film regizat de Marta Bergman


     Un val de feminism vine dinspre filmele românești din această toamnă, fără legătură cu mișcarea feministă din cinematografia americană, pentru că toate aceste proiecte au avut nevoie de mult timp pentru dezvoltare și realizare. Multe partituri bine scrise au adus interpretări actoricești lăudate, în România și la festivalurile internaționale: Mălina Manovici pentru Lemonade, de Ioana Uricaru, Ioana Iacob pentru ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, cuplul mamă-fiică Mihaela Sîrbu și Andra Guți din Alice T, de Radu Muntean, Cosmina Stratan din Dragoste 1: Câine, de Florin Șerban, Alina Șerban în Singură la nunta mea, de Marta Bergman. La care adăugăm rolul polițistei din serialul HBO Hackerville, interpretat de Anna Schumacher, dar și documentarul Distanța dintre mine și mine, despre poeta Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu și produs de Ada Solomon.
     Singură la nunta mea, co-producție Frakas Productions (Belgia) / Hi Film (România), este scris și regizat de Marta Bergman, cineastă născută în țara noastră.
     Filmată în România și Belgia, povestea unei tinere de etnie romă care vrea să găsească fericirea cu orice preț, inclusiv al căsătoriei prin intermediul unei agenții matrimoniale, are energia personajului principal, interpretat de Alina Șerban. Marta Bergman a mai realizat în România documentare despre muzica lăutărească din comuna Clejani și a fost inspirată de oamenii din acea comunitate. A distribuit-o pe cântăreața Viorica Tudor în rolul bunicii, iar pe coloana sonoră creată de Vlaicu Golcea sunt melodii cântate de lăutari.
     Tema femeii în căutarea iubirii, respectului și a siguranței sociale este prezentată în strânsă legătură cu tema imigrației, a intersecției culturale și sociale. Soțul pe care și-l alege Pamela (Alina Șerban) este Bruno (Tom Vermeir), un bărbat de origine flamandă. Diferențele dintre femeia pasională și răceala bărbatului sunt evidente.  
     Singură la nunta mea a fost selectat în programului ACID al Festivalului de la Cannes din acest an și proiectat în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. La proiecția pentru presă au participat regizoarea Marta Bergman, actrița Alina Șerban, producătoarea Ada Solomon, compozitorul Vlaicu Golcea, Cassandre Warnauts, producător delegat, Andra Bărbuică, script supervisor.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, alina serban, hi film productions, marta bergman, seule a mon mariage film, singura la nunta mea film

Opinii: