REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film#Selfie 69 ia caimacul


     
     După seceta estivală, când căutam cu lumânarea un film românesc prin cinematografele ţării şi găseam doar nişte reluări risipite ici colo, iată că începe balul cu avanpremiere şi premiere săptămânale. O îmbulzeală deloc benefică pentru viaţa şi aşa scurtă a unui film românesc pe ecrane. Când are de ales între un film american şi unul românesc, managerul unei săli de cinema (cu precădere din malluri, că altele nu prea mai avem) nu stă pe gânduri şi optează pentru formula cea mai rentabilă. Aşa că, într-un oraş mai mic,  un film românesc e suficient şi noul venit îl detronează pe anteriorul, diminuându-i şansele. Ca să nu mai vorbim, că sunt oraşe (ca Râmnicu Vâlcea, de pildă) care au un apetit redus pentru producţia autohtonă. Sau altele (precum Caransebeş, Reşiţa sau Galaţi) care programează mai ales premiere.
     Deschiderea a făcut-o Sieranevada. Anunţul care a precedat-o, şi pe care aarc.ro l-a preluat, a fost spectaculos: “premiere de gală în 30 de oraşe“. Deşi, după părera mea, e cel mai bun film românesc al anului, noua realizare a lui Cristi Puiu se adresează în primul rând cinefililor care au aşteptat cinci ani revenirea copilului teribil al Noului Val, care apreciază modernitatea limbajului lui şi rezistă trei ore cu ochii pe ecran (trei ore pe care, eu personal, nu le-am simţit). Iar pentru programatorul unei săli, o asemenea lungime reprezintă o problemă, pentru că înseamnă o reprezentaţie în minus, deci bani mai puţini în cont.
     În cea de a doua săptămână de viaţă, Sieranevada rămâne în doar în 16 oraşe şi 21 de săli, pentru că apare în premieră #Selfie 69 de Cristina Iacob în 37 de oraşe şi 73 de săli. Uau! Iar atuurile noului venit nu sunt deloc neglijabile: un prim #Selfie care în 2014 a fost cel mai vizionat film al anului şi o masă mare de spectatori dornici de comedii uşoare, ca să nu le spunem debile, formaţi cu grijă la şcoala PROTV-ului. Poate că nu întâmplător fostul manager al acestui canal de televiziune este acum producătorul lui #Selfie 69.
     Întrebare: Ce şanse mai rămân următoarei premiere săptămânale, filmul Câini al debutantului Bogdan Mirică?
(20.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caini film, cristina corciovescu, editorial aarc.ro, selfie 69 film, sieranevada film

Opinii: