REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSecțiunile One World Romania 10: „Animale politice”, „Împotriva curentului” și „Ministerul groazei”


     One World România anunță secțiunile tematice ale celei de-a 10-a ediții aniversare, care se desfășoară în 13 și 14 martie 2017.
     Prima secțiune se numește „Animale politice” și reunește filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul Difficult Choice ne duce în mijlocul campaniei prezidențiale din Slovacia din 2014, iar Weiner ne arată cum poate trece o campanie pentru poziția de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente. În American Anarchist îl cunoaștem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viața un manifest anarhist publicat la 19 ani și vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul A German Life ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa și dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels.
     A doua secțiune îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Aceste documentare arată indivizi sau comunități restrânse, organizații mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează granițe și ridică ziduri. Aici și-au găsit locul portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China Ye Haiyan, protagonista documentarului Hooligan Sparrow sau ale unor DJ iranieni în filmul Raving Iran.
     „Ministerul groazei” este numele altei secțiuni, ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstrații făcute cu răbdare și lecții de luciditate civică. Everything Is Under Control este un documentar comic, ușor melancolic despre supraveghere și modalitățile prin care este urmărit întregul mapamond. Shadow World dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm și felul în care comerțul cu arme la nivel înalt alimentează acest război. Documentarul All Governments Lie încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigație din Statele Unite ale Americii și reunește personalități ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald și mulți alții.
     Alte 5 secțiuni urmează să fie anunțate de organizatorii Festivalului One World Romania.
     Detalii: Oneworld.ro
(10.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: drepturile omului, festival de film documentar, one world romania 2017, sectiuni tematice, sectiuni tematice owr 2017

Opinii: