REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmScurtmetrajul “Sthorzina”, în competiţie la Leuven


Scurtmetrajul Sthorzina, regizat de Dan Radu Mihai, a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Leuven, Belgia (28 noiembrie-6 decembrie), în competiţia europenă.


     Câştigătorul Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj intră pe lista nominalizaţilor la Premiile Academiei de Film. 
Sthorzina este povestea a doi copii dintr-un sat aflat lângă Dunare, la graniţa dintre România şi Serbia. Viorel are 12 ani şi locuieşte doar cu bunicul său, pe care îl ajută să restaureze figurinele unui carusel stricat. Mirko are 11 ani şi este fiul unui agent de poliţie violent şi agresiv, care locuieşte într-un sat de pe malul sârbesc al Dunării. Atunci când Viorel găseşte în podul casei un pistol şi îi propune lui Mirko să i-l dea, viaţa celor doi ia o nouă întorsătură. 
Finalizat în septembrie 2014, filmul este o co-productie România / Serbia / Macedonia. Producătorul român este Dan Burlac, pentru Elefant Film, iar din partea Serbiei producătorul este compania Bas Celik, condusă de regizorul Srdan Golubovic. 
Din distribuţia filmului fac parte actorii Remus Mărgineanu, Şerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac şi copiii Andrei Rotaru şi Pavle Cemericik. Imaginea filmului a fost realizată de Tudor Mircea, iar scenografia poartă semnătura Iulianei Vâlsan. 
Proiectul Sthorzina a câştigat o finanţare de 112.000 lei la concursul de proiecte organizat de Consiliul Naţional al Cinematografiei în aprilie 2013. O variantă de lucru a scurtmetrajului a fost prezentată în acest an la Romanian Short Waves de la Cannes.
Detalii: www.dashfilm.ro / facebook / www.kortfilmfestival.be


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan burlac, festivalul international de film de scurtmetraj leuven belgia, radu mihai, scurtmetraje romanesti, sthorzina

Opinii: