REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmScurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, la Festivalul de Film de la Veneția


     Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în afara competiției la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția (1 - 11 septembrie 2021).
     „Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor, realizată cu instrumentele cinema-ului - cameră, montaj, mizanscenă. Mitraliere, dinozauri, cai, rachete, mașini, crocodili, macarale, pisici, aragaze, bebeluși, aruncătoare de flăcări, cavaleri, prințese. Toate acestea sunt jucării și, cum scrie Flaubert, jucăriile „ar trebui să dezvolte gustul pentru știință”. Scurtmetrajul este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viața în întrebări și exclamații”, de A. P. Cehov, și „Dicționar de ideiprimite de-a gata”, de Gustave Flaubert.
     „Plastic semiotic” este o producție microFILM, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Asociației Muzeul Jucăriilor. Filmul este produs de Ada Solomon, cu Diana Caravia și Carla Fotea, producători executivi. Radu Jude semnează și scenariul, iar Marius Panduru este director de imagine, în timp ce Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj. Scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.
     Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. În 2021, filmul său „Caricaturana” a fost selectat în competiţia Pardi di domani dedicată scurtmetrajelor realizate de cineaşti consacraţi, la Festivalul de la Locarno.
 
(26.07.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, microfilm, plastic semiotic film, radu jude

Opinii: