REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Scurt/ 4: Istorii de inimă neagră“, poveşti din spatele camerei


     Scurt/ 4: Istorii de inimă neagră, singurul film românesc care va rula în cinematografe de Ziua Naţională a României, va avea premiera de gală vineri, 28 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti. În aceeaşi zi, filmul îşi începe traseul prin cinematografele din întreaga ţară. Proiectul reuneşte scurtmetrajele O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece şi prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Creţulescu) şi Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).
     La conferinţa de presă au venit toate echipele. Mulţi dintre tinerii cineaşti au dat  o mână de ajutor şi la filmele colegilor, pentru că sunt prieteni şi au aceeaşi pasiune pentru film.


     Regizorul Andrei Creţulescu nu este la prima colaborare cu actorii Şerban Pavlu, Andi Vasluianu şi Dorian Boguţă. După filmările friguroase pentru anteriorul scurtmetraj Bad Penny, realizat în aceeaşi echipă, cei trei actori i-au spus lui Andrei că se-ncumetă cu drag la o nouă aventură, cu condiţia să se întâmple „la căldură”. Drept urmare, Kowalski a fost filmat fix un an mai târziu, în octombrie 2013, la Old Nick Pub din Bucureşti. Filmările pentru acest plan secvenţă în cadru fix de 17 minute au durat două zile, timp în care s-au tras 26 de duble. Câştigătoare a fost dubla 19. Cât despre vinul din film, acesta e cât se poate de veritabil şi a fost băut în cinstea Rodicăi Lazăr, care s-a aniversat în timpul filmărilor, ocazie cu care „făptaşii” au hotărât că „trilogia” începută cu Bad Penny şi continuată de Kowalski se va încheia peste încă un an, la mare, cu Ramona.

     Singura producţie românească selecţionată la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2014, unde a fost recompensată cu Menţiunea Specială a Juriului secţiunii Quinzaine des Réalisateurs este tot un plan secvenţă. Filmările la Trece şi prin perete s-au desfăşurat pe parcursul unei singure zile, iar într-o săptămână filmul a fost terminat. Radu Jude se află la cea de-a cincea colaborare cu Gabriel Spahiu şi la cea de-a şasea cu Şerban Pavlu, a cărui voce se aude din off la mijlocul filmului.

     Deşi în filmul Să mori de dragoste rănită sunt 4 interioare, în realitate, s-a filmat în doar 2 apartamente, spaţiul fiind utilizat la maximum, în aşa fel încât să creeze impresia că au fost 4 locaţii. Iulia Rugină povesteşte: „Mi-amintesc de secvenţa de început – Paul în cada plină cu apă – când am inundat-o pe vecina de dedesubt. Eram vreo 4 persoane care dădeam la mop şi ştergeam băltoacele din casa Crăiţei Nanu, prietena noastră, care nu ne-a tăiat de pe lista de prieteni după filmarea aia.”

     Mama Iuliei Rugină, de profesie chimist, a dat şi ea o mână de ajutor la filmări. Nu doar că a făcut figuraţie specială, fiind unul dintre fanii Angelei Similea, dar s-a şi ocupat de efecte speciale: „Tot ce se întâmplă în materie de sânge, fum, licori care bolborosesc şi tot ce mai apare spectaculos în camera celor două fete bizare care „fac vrăji” sunt creaţia doamnei Rugină, unul dintre oamenii foarte apropiaţi nouă, care ne ajută necondiţionat, orice „rol” ar primi în proiectele noastre”, spune Ana Agopian, una dintre cele trei scenariste ale filmului, alături de Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină.

     O lume nouă (regia Luiza Pârvu), scurtmetrajul de epocă filmat cu un an în urmă în Ferma Wyckoff, cea mai veche clădire din New York, are o poveste cu totul aparte. Filmul, inspirat din mărturiile primilor emigranţi români în Statele Unite, printre care s-au numărat şi membri ai familiei scenaristului Toma Peiu, a fost finanţat parţial prin crowdfunding. Mulţi români din ţară şi din diaspora au susţinut direct realizarea lui, alături de membrii distribuţiei şi ai echipei de filmare, care au lucrat gratis, de producătorii, co-producătorii şi producătorii asociaţi ai filmului, care au contribuit decisiv la filmarea şi post-producţia filmului. Costumele purtate de actori au fost concepute sau închiriate la Bucureşti, de către scenografele Lulu Petrescu şi Adriana Răcăşan, împachetate în geamantanul de lemn al personajului Ana Ciotloş şi aduse peste ocean ca bagaj de cală de actriţa Olimpia Melinte, aflată la a treia colaborare cu regizoarea Luiza Pârvu, după rolurile din Draft 7 şi My Baby.

     Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul  omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.
Din 28 noiembrie, spectatorii din Bucureşti, Braşov, Botoşani, Craiova,  Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Piteşti, Piatra Neamţ, Slobozia, Târgu Mureş sunt aşteptaţi la cel mai inedit lungmetraj românesc al anului.

Producători: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya Advertising, Cutare Film, 111 Film, cu participarea HBO România, cu susţinerea Institutului Cultural Român şi cu sprijinul Jameson România.
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Club Control, Cărtureşti.
Detalii: facebook
 
 
 

(27.11.2014)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: kowalski film, o lume noua film, sa mori din dragoste ranita short, scurt pe 4 istorii de inima neagra, trece si prin perete film

Opinii: