REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Sculptură: Brâncuși” şi „La un pas de eternitate” la Cinemateca ICR Viena


     Cinemateca ICR Viena prezintă luni, 19 decembrie, de la ora 18.00, la sediul său din Argentinierstraße nr. 39, documentarele Sculptură: Brâncuși (regia Alain Fleischer, 2013) şi La un pas de eternitate (regia Alexandru Maftei, 2016).
     Evenimentul încheie seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2016, în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.
     Sculptură: Brâncuși este o coproducţie Artline Films, Arte France, Centrul Pomidou şi Studioul Naţional de Artă Contemporană Le Fresnoy, realizată cu sprijinul CNC Franţa (Centrul Naţional al Cinematografiei) şi Procirep-Angoa (Societatea producătorilor de cinematografie şi televiziune). Filmul a fost premiat cu „Best Essay Film“ la International Festival of Films on Art  (FIFA) de la Montréal (2013).
     La un pas de eternitate este o producție de scurtmetraj a companiei Catharsis Studio, realizată cu sprijinul Fundației „Casa Storck“. Echipa a fost formată din: Radu Aldea (imagine), Teodora Penciu (montaj), Dragoș Alexandru (muzică), Dana Voicu și Mihai Gruia Sandu (interpretarea textelor din Fresca unei vieți – cartea de memorii a Ceciliei Cuțescu-Storck), Tudor Petre (sound design) şi Laurent Morel (colorist). Premiera documentarului a avut loc în cadrul festivalului de film de(spre) artă, Bucharest Art Film Festival (8-11 septembrie 2016), a cărui ediție a fost dedicată lui Constantin Brâncuși. Documentarul este o incursiune în Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck“. Filmul documentar este inspirat de lucrările de pictură și sculptură realizate de pictorița Cecilia Cuțescu-Storck și sculptorul Fritz Storck și expuse în casa-atelier-muzeu a acestora, ea însăși o operă de arhitectură. Dialogul vizual între lucrările soților Storck este însoțit de texte extrase din cartea ei de memorii și de o prezență ce plutește încă în aerul casei. (Sursa: www.cinepub.ro)
     Filmul este proiectat în parteneriat cu Docuart, asociație care sprijină și promovează documentarul românesc.
     Detalii: www.rkiwien.at
(15.12.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru maftei, constantin brancusi, docuart.ro, institutul cultural roman viena, sculptura brancusi film

Opinii: