REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Scris/Nescris”, de Adrian Silișteanu - Marele Premiu la Odense IFF


     Filmul Scris/Nescris, regizat de Adrian Silișteanu, a câștigat Grand Prix - The HCA Award la Festivalul Internațional de Film de la Odense, în Danemarca. Premiul celei de-a 42-a ediții i s-a acordat celui mai bun scurtmetraj din competiția principală și a fost în valoare de 50 000 de coroane daneze (6.700 euro).
     Prin câștigarea Marelui Premiu, filmul regizorului român a fost automat înscris în selecţia pentru Premiile Academiei Americane de Film. Distincţia pentru filmul românesc a fost ridicată chiar de regizorul Adrian Silișteanu, aflat la Odense la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm.
     Juriul festivalului spune, în motivația sa: ”Piesa este sublimă și autentică (...) Este un film curajos, care arată ciocnirea dintre două culturi, însă ne permite să vedem în spatele realității, pentru a găsi multă compasiune și iubire.”
     La rândul său, Adrian Silişteanu a spus despre participarea la OFF17 : „A fost, într-adevăr, o experienţă deosebit de plăcută. Am simtit din partea tuturor un entuziasm sincer legat de Scris/Nescris, ceea ce nu poate decât să mă bucure.”
     Filmul lui Adrian Silişteanu spune povestea unei familii de romi. Fiica minoră abia a născut o fată, iar tatăl - Pardică - nu pare să fie încântat de eveniment. Când un angajat al spitalului le cere să semneze mai multe hârtii, descoperă faptul că familia are probleme cu actele şi cu statutul de părinţi. Pericolul iminent de a fi despărţiţi de fiica minoră îl face pe Pardică să acţioneze. Scris/Nescris a mai câștigat anul acesta Marele Premiu la Tampere Film Festival, iar în 2016 a primit nu mai puţin de trei premii la Festival Cinemed din Montpellier.
     Este al treilea an consecutiv în care ICR Stockholm, împreuna cu Ambasada României în Regatul Danemarcei, sprijină participarea unui regizor român la Odense IFF.
 
(4.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian silisteanu, odense iff 2017, scris nescris film

Opinii: