REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmȘcoala Altfel prezintă filmele KINOdiseea


     KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est, are în premieră anul acesta o ediție intermediară, în cadrul săptămânii Școala Altfel, între 15 și 21 mai, atât în București, la Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex, dar și în Arad, la Cinema Arta, în Cluj, la Cinema Dacia și în Pitești, la Cinema Trivale.
     Printre filmele din selecție este Ponyo, al lui Hayao Miyazaki, câștigător al Celui mai bun film la KINOdiseea 2012 și al Leului de Aur la Festivalul de la Veneția. Filmul ne împărtășește povestea fantastică a lui Sosuke, un băiețel care trăiește într-un oraș pe o stâncă de deasupra mării, și a lui Ponyo, peștișorul pe care îl salvează de la moarte și care dorește cu ardoare să devină om.
     De neratat pentru copiii mai mari este Labyrinthus, câștigătorul trofeului KINOdiseea pentru cel mai bun film în 2015, o istorie fantastică plină de aventuri și peripeții, în care viețile prietenilor protagonistului sunt în pericol într-un joc video.
Cel mai bun film la KINOdiseea 2016, Blanka, spune povestea unei fetițe de 11 ani, care supraviețuiește singură în Manila, cerșind și furând de la turiști. Într-o zi îi vine o idee absurdă: dacă ar fi în stare să-și cumpere o mamă, ar putea duce o viață mai bună. Dar trebuie să facă eforturi uriașe pentru a aduna destul de mulți bani.
     De neratat este și  Orășelul Alandala al lui Veit Helmer, unde copiii și bunicii reușesc să transforme o localitate din Europa într-un loc al invențiilor și al recordurilor. Mașina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster și totul pare posibil atunci când imaginația nu mai are limite.
     Duminică, pe 21 mai, Trupa PAM PAM va prezenta în cadrul KINOdiseea Altfel un spectacol de teatru muzical educativ pentru copii „La școală este ca-n povești”, unde cei mici vor cânta și vor învăța o sumedenie de lucruri utile alături de personajele muzicale PIA (pianul), VIO (vioara) și KITO (chitara).
     Detalii: www.kinodiseea.ro
(06.04.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: filme pentru copii, kinodiseea international children film festival, scoala altfel

Opinii: