REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRoxana Stroe, despre „Black Friday”


     Black Friday, regizat de Roxana Stroe, e o comedie neagră, adaptare după povestirea lui Vladimir Sorokin, „Dimineața lunetistului”, despre un bărbat care împușcă, de pe acoperișul unui bloc, trecătorii. Eliminându-i, își crește șansele să prindă un loc mai bun la coada de la alimentară.
     Scenariul (Roxana Stroe și Ana-Maria Gheorghe) rămâne aproape de structura narativă din povestire, dar nuanțează detalii care clarifică motivația lunetistului încă de la început. De pildă, Sorokin plasează acțiunea și personajele într-un spațiu atemporal, în care absurditatea întâmplării e construită inclusiv prin această ambiguitate. Black Friday se petrece în România anilor ’80, când statul la coadă devenise un ritual al cumpărăturilor – pe care, de altfel, titlul filmului îl asociază cu aglomerațiile din perioada reducerilor din epoca noastră consumistă, încercând să actualizeze subiectul.
     Nimeni nu spune lucrurile acestea pe șleau nici în scurtmetraj, în care dialogul e aproape inexistent, dar sunt sugerate prin scenografie și prin alte imagini asociate perioadei comuniste: primul cadru se deschide cu lunetistul (Gabriel Spahiu), care își așteaptă iritat rândul în fața unei mașini de ouă. Scenografia are un rol important în adaptare, nu doar pentru reconstituirea spațiului, ci și pentru că stilizează obiectele anilor ’80, prin cromatică sau încadratură. Artificialitatea aceasta marchează irealitatea situației, redând plastic tonul ironic al povestirii. Secvența împușcăturilor e un spectacol de calofilie. Filmată dintr-un unghi perpendicular pe aleea pe care se mișcă actorii, în slow-motion, cu o profunzime redusă, corporalitatea victimelor e artificială – agresiunea e redată astfel încât să placă artistic, nu să provoace emoții cum ar face-o într-un thriller.
    Black Friday a fost regizat de Roxana Stroe în timpul masterului de regie din cadrul UNATC, având premiera la Transilvania International Film Festival 2015, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc. Filmul a mai avut proiecții la festivaluri internaționale precum cel de la Brest, San Sebastian și Sankt Petersburg, dar și la New York, la cea mai recentă ediție a Making Waves.
     La CineMAiubit 2015, am vorbit cu Roxana despre producția filmului, recepția lui la festivalurile internaționale și cât de importante sunt ele pentru un regizor tânăr.
 
Imagine: Dan Țuculescu


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: black, black friday scurtmetraj, dimineața lunetistului, gabriel spahiu, roxana stroe, scurtmetraj studențesc, vladimir sorokin

Opinii: