REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



România CinEd – Program de educație cinematografică


     Anul 2016 aduce în România CinEd, un proiect amplu de educație cinematografică pentru elevi, inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză, și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.
     În cadrul proiectului se va realiza un catalog online de filme europene de diverse genuri, pentru toate categoriile de vârstă (ciclu primar – gimnazial – liceal), însoțite de materiale pedagogice, care vor fi puse gratuit la dispoziția profesorilor, educatorilor şi a cât mai multor tineri.
     CinEd – European Education for Youth este o inițiativă de cooperare europeană, care aduce laolaltă organizații culturale din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, propunându-şi ca în anii următori să atragă interesul cât mai multor țări europene pentru dezvoltarea educației cinematografice. La noi în țară, proiectul va fi coordonat de Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo.
     Activităţile educaţionale pe care le va propune programul vor ajuta elevii să-şi dezvolte abilităţile de analiză critică şi estetică a mesajelor audiovizuale în general și a filmelor.
     Filmele din colecţia CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate, care vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe, la săli cu echipament minimal sau chiar în sala de clasă –, rezolvând astfel o parte din dificultăţile tehnice cu care se confruntă iniţiativele de educaţie cinematografică în România.
     Proiectul se va desfășura în capitală şi în mai multe orașe din România pe tot parcursul anului școlar. Pe lângă proiecţii de film şi întâlniri cu profesionişti din domeniu, se vor organiza sesiuni de formare a cadrelor didactice.
     


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia culturala next, asociatia macondo, cined romania, educație cinematografică

Opinii: