REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Retrospectivă Dan Pița la MȚR în 2015


     Evenimentul organizat de Muzeul Țăranului Român a început cu două pelicule care marchează filmografia lui Dan Pița – scurtmetrajul de licență Viața în roz și lungmetrajul Concurs. Virgil Nițulescu, directorul MȚR, a prezentat proiectul de recuperare a filmului românesc inițiat la Cinema Muzeul Țăranului și pe invitații la retrospectivă. Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor din România, a vorbit despre cele două filme, despre stilul și poetica lui Dan Pița.

Regizor din Generația ’70, Dan Pița a debutat în lungmetraj, împreună cu Mircea Veroiu, cu Nunta de piatră, film în două părți, inspirat din proza lui Ion Agârbiceanu.

Cele mai multe filme incluse în retrospectivă – Concurs, Filip cel bun, Tănase Scatiu, Faleze de nisip, Pas în doi – sunt realizate înainte de 1990, iar Hotel de lux, Omul zilei și Kyra Kyralina sunt produse după 1992. Dan Pița are experiența lucrului în sistemul de stat, dar și în cel privat de acum.

Criticul Bujor T. Rîpeanu a scris despre Viața în roz în urmă cu 50 de ani, remarcând stilul tânărului regizor Pița.
 
Unul dintre invitații la retrospectivă a fost Valentin Uritescu, care a jucat în filmul Concurs și a povestit despre filmări.

Florin Paraschiv, director de fotografie și producător, a vorbit despre Generația ’70 și amprenta acesteia asupra filmului românesc.

Lucia Hossu Longin, realizator de televiziune și regizor de documentare, a vorbit despre metaforele și rezistența din filmele lui Dan Pița.
La proiecția filmelor Viața în roz și Concurs au fost invitați și actorul Marin Moraru, inginerul de sunet Sotir Caragață și directorul de fotografie Dan Alexandru, colaboratori ai regizorului la multe pelicule.
 
Imagine: Dan Țuculescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bujor t ripeanu, dan pita, florin paraschiv, laurentiu damian, lucia hossu longin, retrospectiva dan pita, valentin uritescu

Opinii: